Reel sektörü rahatlatacak bir dizi tedbir

17 Ağustos 2018 Cuma 13:21

Reel sektörü rahatlatacak bir dizi tedbir

Hazine ve Maliye Bakanlığı, özellikle reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri bugün itibarıyla devreye aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırıların etkisini kırmak amacıyla başlattığı aksiyon planı çerçevesinde, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) tavsiyesiyle reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri bugün itibarıyla uygulamaya koydu. 

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, kurum olarak, Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomiyi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlatılan politikaların sürdürüldüğü ifade edildi. 

Kurdaki yükseliş sonrası bankaları ve reel sektörü rahatlatmak için devreye alınan aksiyon planının uygulamasına devam edildiği belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda TBB'nin tavsiyesiyle özellikle reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri bugün itibarıyla devreye alıyoruz." ifadesine yer verildi.

Belirlenen tedbirlere göre, her bir firmanın durumunun ayrı ayrı özenle değerlendirileceği ve karşılıklı iyi niyet esasına dayalı hareket edileceği vurgulanan açıklamada, önlemler şöyle sıralandı:

"Kredi kanalları açık tutulmaya, firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecektir. Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak. Yine kur etkisiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek. 8 Ağustos'tan itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezine 'mücbir sebep' koduyla bildirilebilecek. Bu uygulama, firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek."

Kaynak: www.dunya.com

Yorumlar

Dolarda sert yükseliş

17 Ağustos 2018 Cuma 13:19

Dolarda sert yükseliş

Sabah ilk işlemlerde 5.75 seviyesine kadar inen dolar kuru, öğle saatlerinde 6.30 seviyesinin üzerini test etti.

Dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği telekonferanstaki mesajların ardından kurda dün görülen gevşeme bugün yerini yine yükselişe bıraktı.

Güne düşüşle başlayan ve bir ara 5.75 seviyesine kadar gevşeyen dolar/TL, öğle saatlerine doğru hızlı bir atak yaparak 6.30 seviyesinin üzerine çıktı. 

6.3480'e kadar yükselen kur, saat 13:15'de 6.16 seviyesinde bulunuyordu. 7.2366'yı gören euro/TL ise aynı dakikalarda 7.04 civarında hareket ediyordu.

Uzmanlar, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesi ve ABD ile diplomatik haber akışının yatırımcıların odağında olduğunu belirtiyor. 

www.dunya.com

Yorumlar

" KRİZDEN ÇIKMANIN YOLU İHRACAT KAPASİTEMİZİ ARTTIRMAK"

16 Ağustos 2018 Perşembe 17:10

" KRİZDEN ÇIKMANIN YOLU İHRACAT KAPASİTEMİZİ ARTTIRMAK"

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında ilçenin ve ülke genelinin ekonomik durumuna değindi.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında ilçenin ve ülke genelinin ekonomik durumuna değindi. Yaptığı açıklamalarda Kdz. Ereğli'nin bir ticaret kenti olabileceğine değinen Keleş, "Bu ekonomik krizden çıkmanın bir yolu da, ihracat kapasitemizi arttırmak. Farklı pazarlara yöneleceğiz" dedi.

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde;
"Bir önceki toplantıda Ereğli'nin ihracat şehri olabileceği konusuyla ilgili olarak birşeyler paylaşmıştık. Bununla ilgili olarak projemizi yazdık. Bayram sonrası başvurumuzu yapacağız. Bir taraftan da başka pazarlara bakıyoruz. Burada, bu ekonomik krizden çıkmanın bir yolu da, bir taraftan ihracat kapasitemizi arttırmak. Üretimle olur, ticaretle olur, başka pazarlara yöneleceğiz. Bu pazarlardan biri de Afrika . Bununla ilgili olarak sayın genel sekreterimiz konunun sorumlusu olarak çalışıyor."

 

Açıklamanın devamını aşağıdaki videodan takip edebilirsiniz:

Yorumlar

IMF'den Türkiye açıklaması: Talep gelmedi, durumu izliyoruz

16 Ağustos 2018 Perşembe 11:59

IMF'den Türkiye açıklaması: Talep gelmedi, durumu izliyoruz

IMF Sözcüsü, Türkiye'den finansal destek talebinin gelmediğini belirterek, "Durumu yakından izliyoruz. Yeni yönetimin güçlü ekonomik politikalara bağlılığını ispatlaması gerekecek." dedi.

Uluslarara Para Fonu (IMF) Sözcüsü Türkiye'deki finansal gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sözcü, Türkiye'nin piyasalarda oynaklığın yaşandığı bir dönemde istikrarı desteklemek ve dengesizlikleri azaltmak için güçlü ekonomik politikalar ortaya koyması gerektiğini bildirdi. Sözcü, "Son piyasa oynaklığı ışığında, yeni yönetimin bir taraftan merkez bankasının fiyat istikrarını koruma görevini yerine getirmesinde tam operasyonel bağımsızlığını sağlarken, diğer taraftan makroekonomik istikrarı destekleyecek ve dengesizlikleri azaltacak güçlü ekonomik politikalara bağlılığı ispatlaması gerekecek." ifadelerini kullandı.

IMF Sözcüsü, Türk yetkililerin kendilerinden finansal destek talep etmeyi düşündüklerine dair bir işaret olmadığını belirtirken, durumu yakında izlemekte olduklarını ifade etti.

Kaynak: www.dunya.com

Yorumlar

Bakan Albayrak'ın yapacağı telekonferansa yoğun ilgi

16 Ağustos 2018 Perşembe 11:57

Bakan Albayrak'ın yapacağı telekonferansa yoğun ilgi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla gerçekleştireceği görüşmeye yaklaşık 4.000 katılım talebi geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün telekonferans yoluyla gerçekleştireceği görüşmeye yabancı yatırımcılardan yoğun bir ilgi var.

Edinilen bilgiye göre, telekonferansa 750 ila 1.000 arasında katılımcı beklenirken, ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere ilgili telekonferansa şu ana kadar 3 bin 783 yabancı yatırımcı kayıt yaptırdı ve kayıtlar devam ediyor.

Söz konusu telekonferans bugün Türkiye saatiyle 16:00'da, New York saatiyle 09.00'da yapılacak.

Bu buluşma, Bakan Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla ilk kez telekonferans görüşmesi gerçekleştirecek olması ve son ekonomik gelişmelerin ardından küresel yatırımcılara mesajlarını doğrudan iletecek olması nedeniyle önemli.

Kaynak: www.dunya.com

Yorumlar