"HAYAL GİBİ GÖZÜKÜYOR..."

12 Eylül 2018 Çarşamba 14:46

"HAYAL GİBİ GÖZÜKÜYOR..."

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, karatren haber.com’a konuştu. Ekonomik kriz ve Kdz. Ereğli tersanelerinin geleceğiyle ilgili yaptığı açıklamada Keleş, “Yeni gemi siparişleri hayal gibi gözüküyor.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde, Ankara’ya bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Tamer Kıran’la görüşmeler gerçekleştirdik. Kendisi de bir tersane sahibi olarak; Türkiye’de ve Ereğli’de yeni gemi siparişleri hayal gibi gözüküyor. Bu konudaki boşluğu dünyada ucuz işçiliği ve ucuz çelik maaliyeti nedeniyle yüzde 90 oranıyla Çin dolduruyor. Dolayısıyla Türkiye’de ki tersaneler bundan sonra römorkörle ilgili ve gemi tamir bakım-onarımla ilgili işlere yönelmek zorunda kalacaklar. Tersaneler mutlaka ihtisaşlaşmalı römorkör yapımı, tamir bakım-onarıma yönelmeli. Biz Kdz. Ereğli’de yönetime geldikten sonra, Kdz. Ereğli tersanelerini check ettik ve burda gemi tersanesi tamir ve bakımını sağladık.Bölgedeki tersanemizde, şuanda büyük bir gemi bakımı yapılıyor. Bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı sağlayacak. Bu konuyla ilgili daha önceki yönetim tamir bakım izinleri almış ancak önemli adımlar gerçekleştirememiş. Kdz Ereğli tersanelerinde de bu konu dışında başka bir çözüm gözükmüyor gibi görünmüyor.Bundan sonra Ankara’ya yaptığımız ziyaretleri hep eyleme dönüştüreceğiz. ” dedi.

 

“DAĞ FARE DOĞURDU”

“Nefes Kredisi ile ilgili daha önce 400’e yakın kredi kullandırıldı. Şimdiki Nefes Kredisi’nde Ereğli’ye önemli bir miktar düşmüyor. Yani buradan Ereğli’ye bir pay yok derecesinde."

 

“Diyalog tohumları ekiyorum.”

"Sanayi odası yönetimi olarak, yeni dönemde üretim ve tohumları ekiyorum. Diyalog tohumları ekiyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde bunların meyvesini hep beraber göreceğiz. Geçtiğimiz günlerde müteahitleri topladık, bir araya getirdik. Sürdürülebilir şekilde aralarındaki diyalogları sağladık. Tekrar bir başka dal; sürücü kurslarıyla ilgili, onların da sıkıntılarını dinledik. Tekrar daha nasıl kaliteli işler yapabiliriz onlarla bunları konuştuk.”

 

Ekonomik krizle ilgili yaptığı açıklamada Keleş; “Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Ekonomik dalgalanmalar düzelene kadar yeni borçlanmalar yapmayacak. Dolar ve Euro ile borçlanma yapmayı tavsiye etmiyoruz. Güney Doğudan gelen bir yatırımcı Organize Sanayi’de de bir iş garantili okul yatırımı yapacak. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.” Dedi.

Yorumlar

Bakan Albayrak'tan büyüme açıklaması

10 Eylül 2018 Pazartesi 23:48

Bakan Albayrak'tan büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Albayrak "İkıncı çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etti" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Albayrak şunları kaydetti:

“İkinci çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etti. Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağladı.

Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermekte.-

Öncü göstergeler, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret etmekte.

"DIŞ TALEBİN BÜYÜMEYE POZİTİF KATKISI BEKLENİYOR"

Yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi; ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlaması beklenmekte.

Enflasyonla topyekûn mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikle hedeflerimiz.

 

"BÜYÜME DAHA SAĞLIKLI PATİKAYA GİRECEK"

Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecek.

Son dönemde piyasalardaki dalgalanma enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarımızla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektiriyor."

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüme kaydetti.

 

Kaynak:mynet.com

Yorumlar

Demirdeki fiyat artışı müteahhidi zora soktu

10 Eylül 2018 Pazartesi 00:28

Demirdeki fiyat artışı müteahhidi zora soktu

Fiyat arttıkça inşaatta tansiyon yükseliyor. İthalata sıfır vergi de demirde fiyat artışını durduramadı. Bir yılda yüzde 80’den fazla artan fiyatlar nedeniyle müteahhitlerin yüzde 30’unun batacağı konuşuluyor.

Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü, demir fiyatlarındaki artışın durdurulamaması nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. İnşaat demiri ithalatında verginin 1 Ocak itibarıyla sıfırlanması fiyat artışını durdurmaya yetmedi. Ocak 2017'de bin 860 lira olan demirin tonu Ocak 2018'de 2 bin 660 liraya, Eylül 2018'de de 4 bin 130 liraya çıktı. Yıllık fiyat artışı yüzde 80'i geçen demir fiyatlarının birçok müteahhiti zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

HÜKÜMET SEYİRCİ KALDI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, hükümetin demir fiyatlarındaki artışa seyirci kaldığını belirterek, “Devlet, kartellerin inşaatçıları kazıklamasına göz yumuyor. Döviz kurları yukarıya doğru tırmanmadan önce zaten yüzde 50 fiyat artışı yaşanmıştı. Sonra kur bahanesiyle gün aşırı zam gelmeye başladı” dedi.

Demir fiyatlarının bu seviyede kalması halinde devletten ihale alan inşaatçıların yüzde 30'unun zarar edip batacağını kaydeden Tellioğlu, “Şu anda müteahhitlik sektörünün maliyet açısından en büyük sorunu demir. Son bir ayda çok sayıda kişi ‘sözleşme fesih kararnamesi' çıkarılması için bizden destek beklediklerini söylemeye başladı. Çünkü ihalelerde verdikleri tekliflerdeki maliyet hesapları altüst oldu, bu nedenle işe başlamak istemiyorlar. Hükümetin seyirci kalması iflasları tetikleyecek” diye konuştu. Hurda fiyatları ve dövizdeki artış nedeniyle inşaat demirinin fiyatının yükseldiğini kaydeden Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan ise “Türkiye'de 30'a yakın büyük çelik üreticisi var ve sektör dünya emtia piyasalarına bağlı olarak hareket ediyor” dedi. Bazı müteahhit kuruluşlarının sıkıntılı dönemlerde sürekli olarak demir fiyatlarından şikayetçi olduğunu kaydeden Yayan, şunları söyledi:

“KENDİLERİNE BAKSINLAR”

“Haksız yere ithamlarda bulunuyorlar. Konut üretim maliyetinin içerisinde demirin yüzde 2 ile 7 arasında değişen oranda payı bulunuyor. Fiyat artışının maliyetlere çok büyük bir etkisi yok. Demir fiyatları ortalığı ayağa kaldıracak düzeyde değil; bir yıl önce 547 dolarken şu anda 505 dolar. Kullandıkları girdilerle ilgili haksız iddialarda bulunmak yerine ‘Biz nerede yanlış yapıyoruz' diye kendilerine sorsunlar. İğneyi kendilerine batırsınlar.”

Kapasite kullanım oranının artırılması için yeterli düzeyde talep olması gerektiğini kaydeden Veysel Yayan, “Bu ekonomik şartlarda stok üretim yapmak akıl kârı mı? Her sıkıntıya düştüklerinde bizleri suçlamaktan vazgeçsinler. Nasıl biz müteahhitlere evi yüksek fiyattan satmamalarını söylemiyorsak, onlar da bizim sektörü yönlendirmeye kalkmasın. Herkes kendi kapısının önünü temizlesin. Çelik üreticileri keyfi fiyatlandırma yapmıyor, piyasa koşullarına uyuyor” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:sozcu.com.tr

Yorumlar

Üç ülke arasında çok önemli 'ödeme' anlaşması

9 Eylül 2018 Pazar 18:44

Üç ülke arasında çok önemli 'ödeme' anlaşması

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, Türkiye, Rusya ve İran'ın yerel para birimleriyle ticaret yapma konusunda mutabık kaldığını söyledi.

İRAN Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, basına yaptığı açıklamada, yakın bir gelecekte Türkiye ve Rusya Merkez Bankalarının yöneticileriyle bir araya geleceklerini ve mutabık kalınan hususların hızlıca uygulamaya geçmesini temenni ettiklerini ifade etti.     

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Suriye konulu zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla verimli görüşmeler yaptıklarını aktaran Abdunnasır Himmeti, petrol, gaz ve temel ürünlerin alışverişi ile bankacılık konularında uzlaşı sağlandığını kaydetti.     

Himmeti, 3 ülkenin de ticarette doların devre dışı bırakılması konusunda hemfikir olduğunu, Türkiye-Rusya-İran'ın kendi para birimleriyle ticaret yapacağını ve belirlenen kur üzerinden işlem yapılacağını vurguladı.     

Bu arada Himmeti, geçen ay İran'da petrol dışı ihracattan sağlanan 2 milyar 500 milyon dolar tutarındaki gelirin, temel ürünler ve fabrikalara hammadde ithalatı için düşük kurdan ithalatçılara tahsis edildiğini, bundan sonra da serbest piyasada 16 bin tümen olan avroyu ithalatçılara 9 bin tümenden satacaklarını açıkladı. 

 

Kaynak:hurriyet.com.tr

Yorumlar

Yıldırım: Bazı ekonomik sıkıntılar yaşadığımız gerçek

7 Eylül 2018 Cuma 22:46

Yıldırım: Bazı ekonomik sıkıntılar yaşadığımız gerçek

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Bugünlerde bazı ekonomik sıkıntılar yaşadığımız gerçektir, her baharın bir kışı vardır misali ekonomimizde bugünlerde kış mevsimi var." dedi.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Bugünlerde bazı ekonomik sıkıntılar yaşadığımız gerçektir, her baharın bir kışı vardır misali ekonomimizde bugünlerde kış mevsimi var. Karşı karşıya olduğumuz zorlukları sızlanarak, şikayet ederek aşamayız ya da siyasi eleştirilerle çözüm üretemeyiz. Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye geçmişte olduğu gibi bu zorluğun da üstesinden gelecek, milletimiz rahat olsun." dedi.

Yıldırım yaptığı açıklamada sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ne yazık ki dünya bir şaşkınlık içerisinde yeni Amerikan Başkanının aldığı kararları izlemektedir. Bu sürdürebilir bir durum değildir. Ve mutlaka bu yanlıştan dönülmelidir. Hele hele Türkiye'yi tehditle hizaya getireceğini zannedenler çok büyük yanlış içindedir, Türkiye hiçbir zaman tehditle, parmak sallamakla hizaya getirilecek bir ülke değildir."

Kaynak: dunya.com

Yorumlar