OYAK ve Renault Grubu Türkiye’deki Ortaklıklarını Yeniliyor

6 Eylül 2018 Perşembe 22:09

OYAK ve Renault Grubu Türkiye’deki Ortaklıklarını Yeniliyor

Türkiye’nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu OYAK ve dünya otomotiv endüstrisinin en büyük oyuncularından Renault Grubu yarım asırlık ortaklığını yeniledi. 26 Haziran’da Fransa’da yapılan imza töreninde taraflar “uyumlu ve güçlü işbirliğine 27 yıl daha devam” kararı verdi.

Türkiye’nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu OYAK ve dünya otomotiv endüstrisinin en büyük oyuncularından Renault Grubu arasındaki 50 yıllık ortaklık güven tazeledi. MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş ile OYAK Renault Otomobil Fabrikaları’nın iki hissedarı 26 Haziran 2018’de Fransa’da imzaladıkları yeni ortaklık sözleşmesi ile “uyumlu ve güçlü işbirliğine 27 yıl daha devam” dedi. Sözleşmeye OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ve Renault Grubu Operasyondan Sorumlu Genel Müdür ve İcra Komitesi ÜyesiThierry Bolloréimza attı. 

Türk otomotiv endüstrisinin en köklü işbirliğini yeni döneme taşıyan sözleşme, Renault Grubu’nun Türkiye’deki endüstriyel ve ticari faaliyetlerini kapsıyor.  MAİS, Renault ve  Dacia  marka otomobillerin satış ve satış sonrası, yedek parça ve servis hizmetlerini yürütmeye devam edecek. OYAK Renault, araç, motor ve vites kutusunun  üretim ve ihracatında kilit rol oynamayı sürdürecek.  Bu yeni sözleşme ile, her iki tarafın hisse oran dağılımında bir değişiklik olmuyor (MAİS’te %51 OYAK, %40 Renault Grubu; OYAK Renault’da %51 Renault Grubu, %49 OYAK). Yeni sözleşme, ortak hedefleri Türkiye’de endüstriyel ve ticari liderliklerini sürdürmek olan iki ortak arasındaki ilişkilerin sağlamlığını kanıtlıyor. 

Yeni ortaklık anlaşmasını değerlendiren OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem şunları söyledi: “Küresel bir oyuncu olarak OYAK ve grup şirketlerinin etkinliği, verimliliği ve karlılığını artıracak uygulamaları devreye alıyoruz. Otomotiv, en önem verdiğimiz faaliyetlerimiz arasında yer alıyor. Renault Grubu ile ortaklığımızı, bu sözleşme ile 27 yıl daha uzatmış bulunuyoruz. Bu birlikteliğin her iki gruba olduğu kadar, ülkemiz ekonomisine de önemli bir katma değer sağlayacak olmasından büyük heyecan ve gurur duyuyoruz. Otomotiv, yaklaşık 150 milyar dolar toplam ihracat hacminden aldığı yüzde 21’lik pay ile lider sektör. OYAK Renault, 288 bin adetlik ihracat ile otomobil ihracatında 1’inci sırada yer alıyor. İç pazara gelince, Türk tüketicisinin OYAK ve Renault’ya olan güveninin bir göstergesi olarak 2017 yılını lider marka olarak tamamladık. Bu başarı, iki grup arasındaki sağlam işbirliği ve ortaklığın bir meyvesi.  Bu anlaşma ile başlayacak yeni dönemde otomotiv grubu şirketlerinin karlılıklarında da önemli gelişme ve iyileşmeler sağlanacaktır. Yenilenen sözleşmenin, yeni başarıları beraberinde getireceğinden şüphemiz yok. Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

Renault Grubu Operasyondan Sorumlu Genel Müdür ve İcra Komitesi Üyesi Thierry Bolloré'de şunları kaydetti: 

“Renault Grubu, anlaşmanın yenilenmesiyle bugün Türkiye’deki tarihinde yeni bir sayfa açıyor. 50 yıldır yer aldığımız ve halen Renault ve Dacia markalarımızla faaliyet gösterdiğimiz Türkiye’de MAİS’in katkılarıyla lider konumdayız. Türkiye globalde deRenault Grubu’nun 6. büyük pazarı. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük yatırımcılarından biri olup binek otomobil ihracatında 1. sırada yer alıyoruz. Ulaştığımız bu başarı dinamiğini, karşılıklı güven tazelediğimiz ortağımız OYAK ile sürdürmek istiyoruz. Renault Grubu’nun Türkiye ve Avrupa’daki başarısına katkı sağlayan Bursa’daki OYAK Renault Fabrikaları, kalite ve performans açısından Grup’un en iyi fabrikalarından biridir. Ortaklığımızın yenilenmesi, Renault için Türkiye’de yeni projeler geliştirmenin yolunu açıyor.”

 

Kaynak:oyak.com.tr

Yorumlar

CHP EMEK BÜROLARINDAN EKONOMİK KRİZ RAPORU...

6 Eylül 2018 Perşembe 22:02

CHP EMEK BÜROLARINDAN EKONOMİK KRİZ RAPORU...

CHP EMEK BÜROLARINDAN EKONOMİK KRİZ RAPORU...

CHP EMEK BÜROLARINDAN EKONOMİK KRİZ RAPORU...
Koordinatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yaptığı Emek Büroları tarafından ekonomik krizin çalışma yaşamına etkilerine yer verilen bir rapor hazırlandı. Ekonomik krizin ardından kapanan işyerleri, işsiz sayısı, açlık ve yoksulluk verileri, işten çıkarma sayılarının yer aldığı rapor şöyle:
EMEK BÜROLARI
EKONOMİK KRİZ NOTLARI VE KRİZİN ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ
Türkiye’de  24 Haziran seçimleri öncesi kendini göstermeye başlayan ekonomik durgunluk göstergeleri özellikle 24 Haziran seçimleri sonrasında döviz kurunda yaşanan aşırı artışa bağlı olarak bir krize dönüşmüş durumdadır. Haziran ayında 4.50-4.60 civarında yer alan Dolar kuru bir kaç hafta öncesi 7 TL’yi görürken uzunca bir süredir 6 -6.50 TL civarında seyretmektedir. Euro ise Haziran ayında 5.50-5.60 TL civarında yer alırken şu an 7 TL ve üzerinde işlem görmektedir.
Ülkemizdeki ekonomik durgunluğun ve krizin  nedeni; AKP iktidarının 16 yıl boyunca uyguladığı döviz kurları üzerinden dış ülkelere  borçlanan, üretimden çok tüketime odaklanan ,inşaat sektörüne ağırlık veren ve özelleştirme politikalarına yaslanmasının bir neticesidir.
TÜİK Ağustos ayı verilerine göre enflasyon  14 yılın zirvesinde yer alarak yüzde 17.90 oranına yükseldi. Ülkemiz Arjantin’in ardından gelişen ekonomiler arasında en yüksek enflasyon oranlarının olduğu ikinci ülke konumundadır.
Raporda ekonomide yaşanan durgunluğa ve döviz kuruna bağlı olarak 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında ortaya çıkan işsizlik verileri,kapanan iş yerleri, açlık ve yoksulluk sınırlarındaki değişimler ve işten çıkarmalar ile ilgili kısa bilgiler yer almaktaadır
İŞSİZLİK VERİLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 15 Ağustos 2018 günü açıkladığı Mayıs 2018 dönemi İşgücü İstatistiklerine göre;

  • Dar tanımlı standart işsizlik yüzde 9,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran bir önceki yılın aynı dönemine göre düşmüş olmasına rağmen bir önceki aya göre arttış göstermiştir.
  • Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik ise bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 10,6 olarak gerçekleşti. Kısacası uzunca bir süredir işsizlik oranlarının çift haneli rakamlarda yer aldığı gözlemlenmektedir.

Ayrıca son TÜİK verilerine göre genç ve kadın işsizlik oranlarının yüksek seviyelerde olduğu gözlemlenmektedir. Buna göre;

  • Tarım dışı Genç işsizlik oranı yüzde 20,6
  • Ne eğitim ne istihdamda ki gençlerin oranı yüzde 21.9
  • Genç Kadın işsizliği oranı yüzde 23.2
  • Tarım dışı genç kadın işsizliği oranı ise yüzde 27.6 olarak hesaplanmıştır.
  • TÜİK verilerine göre ülkede ki gerçek işsiz sayısı ise 6 milyona yaklaşmaktadır.

KAPANAN İŞ YERLERİ VE EKONOMİK TEHDİT ALTINDA Kİ SEKTÖRLER
Döviz Kur’undaki artışa bağlı olarak son aylarda küçük ve orta ölçekli bir çok iş yeri kapanmak zorunda kalmıştır. Resmi istatistiklere göre, 2017 yılının Ocak ayından bu yılın Haziran ayına kadar 20 bin 607 işyeri kapanmıştır.TOBB verilerine göre bu yıl başından itibaren de iflaslar yüksek hızla devam ederken,

  • Ocak ayında 2 bin 417 şirket kapanmıştır.
  • Bunun yanısıra kapanan iş yeri sayısı
  • Şubat ayında 682 olurken
  • Mart ayında 780,
  • Nisan ayında 623
  • Mayıs ayında 652
  • Haziran ayında ise 752 olarak kayıtlara geçmiştir
  • 2018 yılının ilk altı ayında 5 bin 906 işyeri kapanmıştır.

YAYINCILIK SEKTÖRÜ

  • Kağıt ihracatında artan dışa bağımlılık ve döviz kurlarındaki sert yükselişlerin ardından yayıncılık alanı krizden ilk etkilenen sektörlerden biri olmuş durumdadır.
  • Kurun artışına bağlı olarak ocak ayından bu yana kağıt harcamalarında yüzde 80’lik  bir artış söz konusudur.
  • İzmir yerelinde yayın yapan 9 Eylül, Ege Telgraf, Haber Ekspres, Yenigün, İlk Ses, Yeni Bakış ve Ticaret gazeteleri Pazar günleri çıkmama kararı aldı.
  • Aydınlık gazetesi yaşanan kağıt sıkıntısı yüzünden 3 gün süresince basılmama kararı aldı.
  • Ayrıca dolar kurunda yaşanan aşırı artışa bağlı olarak ileriki dönemlerde bir çok yayın evi ve gazetenin yayın hayatına ara vermek zorunda kalacağı belirtilmektedir.
  • Kur krizine bağlı olarak yayıncılık sektöründe çalışan emekçilerin işsiz kalmalarının gündeme gelme ihtimali ağırlık kazanmaktadır.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
Türkiye’de 24 Haziran seçimleri öncesi kendisini hissettiren ve seçimlerin ardından hızla büyüyen ekonomik durgunluk açlık ve yoksulluk oranlarınında artmasına neden olmuştur.Gündelik yaşam malzemeleri olan gıda harcaması ile birlikte giyim ve konut fiyatlarında sistematik artış söz konusu iken,alım gücü Ekonomik krizin kendini hissettirmeye başladığı Haziran ayından bugüne düşmeye devam etmektedir.
Türk-İş verilerine göre Haziran ayında açlık ve yoksulluk sınırı;

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.714,35 TL, 
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.584,20 TL oldu.  
  • Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2.121,66 TL
  • Türk-İş verilerine göre Temmuz ayında açlık ve yoksulluk sınır;
  • Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gerek aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1738 lira
  • Gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su,yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması gereken zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarıysa (yoksulluk sınırı) 5 bin 662 lira
  • Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2.121,66 TL

Türk-İş verilerine göre Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı;

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.812,47 TL
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.903,80TL
  • Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise aylık 2.225,54 TL olarak hesaplanmıştır.

SON ZAM ORANLARI
Dolar kurunun yüzde 30’a yakın arttığı Ağustos ayında gıda fiyatlarında ortalama yüzde 4,77 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarında Ağustosta yaşanan yüksek oranlı artışta süt ve süt ürünleri ile sebze-meyve fiyatları belirleyici olurken, gıda fiyatlarında yılın ilk sekiz aylık dönemindeki artış ise yüzde 25,58’i buldu.
Ağustos ayı verilerine göre 4 kişilik bir ailenin beslenme ihtiyaçları olan temel gıda ürünleri için harcamaları gereken bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 2 oranında artarak

  • Et ve Et ürünleri 648 TL
  • Yumurta 45 TL
  • Kuru bakliyat ürünleri 50 TL
  • Süt ve Yoğurt ürünleri 375 TL’ye yükselmiştir.

Bunların yanı sıra;
Elektrik ve Doğalgaz tüketimine 1 Eylül 2018 itibariyle yapılan zamlarlar neticesinde;

  • 4 kişilik bir ailenin bir aylık doğal gaz tüketimi ortalama 125 m3 olup, aylık doğal gaz gideri ise 175TL olmuştur.
  • 4 kişilik bir ailenin bir aylık elektrik tüketimi ortalama 230 kwh olup, aylık elektrik gideri 126              TL olmuştur.
  • Bu duruma göre, 4 kişilik bir ailenin bir aylık elektrik ve doğal gaz gideri ortalama 301 TL olmuştur.

Döviz kurundaki artış nedeniyle kağıt maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle, okulların açılmasına yaklaşık 15 gün kala kırtasiye ürünlerine de yüzde 100'ün üzerine zam gelmiştir.

  • 40 yapraklı defterin fiyatı yüzde 87.5 artışla 4 liradan 7.5 liraya
  • 12'li boya kaleminin fiyatı yüzde 133 artışla 15 liradan 35 liraya
  • Kurşun kalemin fiyatı yüzde 300 artışla 50 kuruştan 2 liraya
  • Silginin fiyatı da yüzde 166 artışla 3 liradan 8 liraya yükselmiştir.

Enerji Petrol Gaz İstasyonları İşveren Sendikası tarafından yapılan açıklamada akaryakıt fiyatlarına 01/09/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

  • Kalorifer yakıtında 20
  • Fuel Oil'de 17
  • Gaz yağında 21 kuruş
  • Benzine 51, motorine 56, LPG oto gaza ise 28 kuruş zam yapıldı.

 İŞTEN ÇIKARMALAR
Ülkemizde döviz kuruna bağlı olarak yaşanan ekonomik krizin bedelini yine çalışanlar ödemeye devam etmektedir. Döviz krizi olarak başlayan ekonomik durgunluğun sonuçları işsizlik ve yoksulluk olarak ortaya çıkmaya başlamaktadır. Ülkemiz de tekstil üretiminin yoğun olarak yapıldığı Gaziantep’te basına yansıyan bilgilere göre bir çok fabrikada onlarca işçinin ya işten çıkarıldığı yada ücretsiz izin verilerek evlerine gönderildiği bilgisi yer almaktadır. Buna göre;

  • SANKO: En az 300 işçinin
  • MERİNOS: 250 işçinin
  • ZEKİ MENSUCAT: 150-200 işçinin işte çıkarıldığı bilgisi bölgede çalışan işçiler ve sendika yetkilileri tarafından paylaşılmaktadır

Bunun yanı sıra;

  • Trabzon’un Ortahisar ilçesi Esiroğlu Mahallesinde bulunan, Ferrero’ya ait fındık fabrikası “üretim sisteminde değişiklik” bahanesiyle kapatıldı. Fabrikada çalışan 300 işçi
  • İstanbul’da Ataköy-İkitelli metro hattı şantiyesinde çalışan 700’e yakın işçi
  • İstanbul Silivri’de 2M kablo’da çalışan 25 işçi ve Muğla Tüv-Türk’de 12 işçi sendikaya üye oldukları gerekçesi işten çıkartılmıştır.

ABD’nin Ülkemize Ekonomik yaptırımlar kapsamında Çelik ve Alüminyum ithalatına yönelik yüzde 20 ve yüzde 50 oranında koyduğu gümrük vergilerinden kaynaklı olarak İskenderun Bölgesinde bulunan Demir ve Çelik Fabrikalarında ileri dönemler için toplu işten çıkarmaların yaşanabileceği belirtilmektedir.
 Yüksek döviz kuruna bağlı olarak TL'deki değer kaybı ile birlikte birkaç ay içinde on milyarlarca dolar artan dış borç miktarı konusunda en riskli sektörler ise inşaat ve enerji olarak gösterilmektedir. 16 yıllık AKP iktidarı döneminde sürekli desteklediği bu iki sektör, şimdi ağır bir borç yükü ile karşı karşıya. Çünkü her iki sektörde de dış borçlar, toplam borçların neredeyse tamamını oluşturmakta. Bu iki sektörde yaşanacak olası büyük iflaslar neticesinde binlerce işçinin bir anda işsiz kalma ihtimali bulunmaktadır.

 

Kaynak: chp.org.tr

Yorumlar

DOLAR gözatısı…

5 Eylül 2018 Çarşamba 15:29

DOLAR gözatısı…

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Dolar ile ilgili olarak provokatörlük yaptığı iddiası ile bir kişi göz altına alındı.

Alınan bilgilere göre Dolar ile ilgili olarak provokatörlük yaptığı iddiası ile B. A. Ö. gözaltına alındı. B. A. Ö. nün evinde yapılan aramanın ardından şahsın İl Emniyet Müdürlüğü Terör Şube tarafından gözaltına alınarak Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.

Yorumlar

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN’DAN FINDIK İSYANI...

5 Eylül 2018 Çarşamba 15:16

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN’DAN FINDIK İSYANI...

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN’DAN FINDIK İSYANI...

Türkiye’de her şeyin fiyatının arttığını ama fındığın fiyatının düştüğünü belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, yeni mahsul fındık fiyatının hala açıklanamamasına da isyan etti. 
Seyit Torun yaptığı yazılı açıklamada “Hükümet üreticiyi korumak için kılını kıpırdatmıyor. Fındık fiyatını hala açıklamadı. Sanki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kendilerine bağlı değilmiş gibi sürekli topu TMO’ya atıyor, bahaneyi ona buna buluyor” dedi.
Seyit Torun, dolar yükselirken Türkiye’de fiyatı artmayan tek ürünün fındık olduğunu söyledi. 
Fındığın rantını kim yiyor?
“Dolar neredeyse 7 liraya dayandı ama bizim dolarla ihraç ettiğimiz, ülkemizin en önemli ihraç ürünü olan fındık geçen yılın da altına düştü” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun hükümete “Yoksa siz bu fındığı ihraç etmiyor musunuz? Siz bizi mi kandırıyorsunuz?” diye sordu.
Torun, “Geçen yıl dolar ortalama 3 buçuk liraydı, üretici fındığını 10 buçuk liradan satıyordu. Şimdi dolar 7 lirayı zorluyor ama vatandaş geçen yılki fiyattan, onun da altındaki bir fiyattan elindeki ürünü çıkarıyor. Hükümet fındığa fiyat veremiyor. Üretici elindeki ürünü yok fiyatına satıyor. Üretici ne yapsın? İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Üretici evine ekmek götüremez hale geldi. Şimdi okullar açılacak, vatandaş çocuğunun okul alışverişini yapamıyor. Milli ihraç ürünümüz olan fındıkta büyük bir oyun oynanıyor, fındık üreticisi belli bir zümrenin çıkarlarına kurban ediliyor. İlaçtan gübreye kadar fındık üretiminin tüm girdileri zamlandı. Nedense fındık para etmiyor ” diye konuştu.

kaynak:chp.org.tr

Yorumlar

Hisarcıklıoğlu: Nefes Kredisi"nde yeni bir faz başlattık

5 Eylül 2018 Çarşamba 15:10

Hisarcıklıoğlu: Nefes Kredisi"nde yeni bir faz başlattık

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Sadece son 25 senede, iç ve dış kaynaklı onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin üstesinden geldik. Bu tekerlek tümsekte kalmaz, yola devam edecek. Kimse de bunu durduramaz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Artvin Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Artvin'in Ekonomik Geleceği' konulu istişare toplantısında yaptığı konuşmada, yatırım yapan, istihdam sağlayan insanların Türkiye'nin zenginleşmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Artvin'in ekonomik gelişmesinin tek yolunun turizmden geçtiğini de vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şehrin kanaat önderlerinin turizm paydasında birleştiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Artvin'in geleceğinin parlak olduğuna inandığını ifade ederek, "Yıllardır hayali kurulan Cankurtaran Tüneli açıldı. Rize-Artvin-Ardahan karayolunda Türkiye'nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli oldu. Cankurtaran Tüneli ile Artvin bir lojistik geçiş merkezi olacak, aynı zamanda da turizmin gelişmesine de araç olacak. " diye konuştu.

Rize-Artvin havalimanının da şehrin ekonomisinin gelişmesi için olmazsa olmaz mekanizmalarından birisi olacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havaalanı Rize-Artvin havaalanı olacak." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Sarp Sınır Kapısı'nı modernize ettiklerini belirterek, "Çalışmalarımız bitmek üzere. İnşallah kullanım kapasitesini 2 katına çıkarmış olacağız. Bundan da en çok istifade edecek il Artvin." şeklinde konuştu.

- "Nefes Kredisi"nde yeni bir faz başlattık"

TOBB olarak "Nefes Kredisi"nde yeni bir faz başlattıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"81 ildeki tüm odalar ve borsalarla TOBB olarak elimizdeki tüm kaynakları bir araya getiriyoruz. Yıllık yüzde 22 faiz, azami 200 bin lira olmak üzere 6 ayı ödemesiz 18 ay vadeli olarak bu krediyi önümüzdeki haftadan itibaren üyelerimizin kullanımına sunmuş olacağız.
Bankalardan kredi kullanırken istenilen teminatı da TOBB olarak Kredi Garanti Fonuyla sizlere kefil oluyoruz. Bankalara diyoruz ki 'biz üyemize kefiliz. Krediyi ver'. Yani teminat bulma işini de kolaylaştırdık."

Hisarcıklıoğlu, bir diğer önemli sıkıntının istihdam maliyetleri olduğunu dile getirerek, "Bu konuda da hükümetimizle istihdam seferberliği başlatmıştık, hala devam ettiriyoruz." dedi.

Ekonomideki sıkıntılara da değinen Hisarcıklıoğlu, teşvik ve desteklerin artık daha önemli hale geldiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, tüm bu süreçte millet olarak birlik ve beraberlik içinde olmanın çok önemli olduğunu ifade ederek, "Sadece son 25 senede iç ve dış kaynaklı onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin üstesinden geldik. Bu tekerlek tümsekte kalmaz, yola devam edecek. Kimse de bunu durduramaz. İnşallah yine hep birlikte el ele verip ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. Bizim bir hedefimiz var; ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokmak. Bunu da Türk özel sektörü yapacak. Allah sizlerden razı olsun, başarılarınız daim olsun." diye konuştu.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na katkılarından dolayı teşekkür etti.

Programa AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Batum Başkonsolosu Makbule Koçak, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, iş adamları ve vatandaşlar da katıldı.

Hisarcıklıoğlu, Artvin'deki programları kapsamında Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesini de ziyaret etti, ilin ekonomisiyle ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

 

Kaynak: bloomberght.com

Yorumlar