“Elimizi taşın altına koymaya karar verdik.”

20 Ekim 2018 Cumartesi 13:14

“Elimizi taşın altına koymaya karar verdik.”

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş’in başkanlığında, ekonomik sıkıntılara çözüm geliştirmek maksadıyla istişare tolpantısı düzenlendi.

Düzenlenen istişare toplantısına; Zonguldak AK Parti Milletvekili Polat Türkmen, Zonguldak  AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar, Zonguldak AK Parti Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kdz. Ereğli AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir , Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve birçok Oda yöneticisi katıldı.

Yapılan istişare toplanıtısının başlangıcını sosyal medya hesabından paylaşan Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş;

“Hepiniz hoşgeldiniz. Bundan yaklaşık 8-10 gün önce Zonguldak’taki Ticaret ve Sanayi Odaları olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekillerine yapmış olduğumuz ziyaret sonrasında; 5 oda olarak gitmiştik oraya. Ziyaret sonrasında ortaya çıkan, milletvekillerimizden gelen talepler doğrultusunda, ilçelerde yerinde istişare toplantıları yaparak, hızlı çözüm alma noktasında, sorunlarımızın çözümü noktasında, bir araya gelme konusunu düşünmüştük. Bu kapsamda da geçen hafta Çaycuma’da başlattık toplantıları. İkincisinde de Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz ev sahipliği yapıyoruz.  Sayın milletvekillerime katkılarındani katılımlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Gerçekten şehrimizin sorunlarının çözümü noktasında çok önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapıyoruz. Biz Ereğli’de faaliyet gösteren meslek odaları olarak, 1 hafta önce siyasi parti ilçe başkanlarımızın katılımıyla yine bu salonda istişare toplantısı yapmıştık. Ereğli’yle ilgili gündeme dair konuları ortaya koyduk. Sorunlarımızı ortaya koyduk. Çözüm önerileri geliştirdik kendimizce ama tabi bununla ilgili olarak da sizleri, milletvekillerimize, sayın kaymakamımıza ve belediye başkanımıza da yapısal olarak ihtiyacımız var.”

“Toplantımıza geçmeden önce Devlet-Millet el ele bir seferberlik ilan ettik. Bunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında enflasyonu düşürmek için Sayın Ekonomi Bakanımız Berat Albayrak’ın da çağrısıyla Türkiye’de görev yapan 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte, enflasyonla mücadele için elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Bu anlamda da ülkemizin içinden geçmiş olduğu sıkıntılı dönemi hep birlikte aşacağımıza olan inancımız tamdır. Bunun çağrısını da geçen hafta yine bu salondan yapmıştık. Fakat bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Bunu beslememiz gerekiyor. Bu sadece kamunun ya da özel sektörün tek başına çözebileceği bir sorun değil, birlikte çözebileceğimiz bir sorundur.”  dedi.

Yorumlar

"HAYAL GİBİ GÖZÜKÜYOR..."

12 Eylül 2018 Çarşamba 14:46

"HAYAL GİBİ GÖZÜKÜYOR..."

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, karatren haber.com’a konuştu. Ekonomik kriz ve Kdz. Ereğli tersanelerinin geleceğiyle ilgili yaptığı açıklamada Keleş, “Yeni gemi siparişleri hayal gibi gözüküyor.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde, Ankara’ya bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Tamer Kıran’la görüşmeler gerçekleştirdik. Kendisi de bir tersane sahibi olarak; Türkiye’de ve Ereğli’de yeni gemi siparişleri hayal gibi gözüküyor. Bu konudaki boşluğu dünyada ucuz işçiliği ve ucuz çelik maaliyeti nedeniyle yüzde 90 oranıyla Çin dolduruyor. Dolayısıyla Türkiye’de ki tersaneler bundan sonra römorkörle ilgili ve gemi tamir bakım-onarımla ilgili işlere yönelmek zorunda kalacaklar. Tersaneler mutlaka ihtisaşlaşmalı römorkör yapımı, tamir bakım-onarıma yönelmeli. Biz Kdz. Ereğli’de yönetime geldikten sonra, Kdz. Ereğli tersanelerini check ettik ve burda gemi tersanesi tamir ve bakımını sağladık.Bölgedeki tersanemizde, şuanda büyük bir gemi bakımı yapılıyor. Bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı sağlayacak. Bu konuyla ilgili daha önceki yönetim tamir bakım izinleri almış ancak önemli adımlar gerçekleştirememiş. Kdz Ereğli tersanelerinde de bu konu dışında başka bir çözüm gözükmüyor gibi görünmüyor.Bundan sonra Ankara’ya yaptığımız ziyaretleri hep eyleme dönüştüreceğiz. ” dedi.

 

“DAĞ FARE DOĞURDU”

“Nefes Kredisi ile ilgili daha önce 400’e yakın kredi kullandırıldı. Şimdiki Nefes Kredisi’nde Ereğli’ye önemli bir miktar düşmüyor. Yani buradan Ereğli’ye bir pay yok derecesinde."

 

“Diyalog tohumları ekiyorum.”

"Sanayi odası yönetimi olarak, yeni dönemde üretim ve tohumları ekiyorum. Diyalog tohumları ekiyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde bunların meyvesini hep beraber göreceğiz. Geçtiğimiz günlerde müteahitleri topladık, bir araya getirdik. Sürdürülebilir şekilde aralarındaki diyalogları sağladık. Tekrar bir başka dal; sürücü kurslarıyla ilgili, onların da sıkıntılarını dinledik. Tekrar daha nasıl kaliteli işler yapabiliriz onlarla bunları konuştuk.”

 

Ekonomik krizle ilgili yaptığı açıklamada Keleş; “Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Ekonomik dalgalanmalar düzelene kadar yeni borçlanmalar yapmayacak. Dolar ve Euro ile borçlanma yapmayı tavsiye etmiyoruz. Güney Doğudan gelen bir yatırımcı Organize Sanayi’de de bir iş garantili okul yatırımı yapacak. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.” Dedi.

Yorumlar

Bakan Albayrak'tan büyüme açıklaması

10 Eylül 2018 Pazartesi 23:48

Bakan Albayrak'tan büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Albayrak "İkıncı çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etti" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Albayrak şunları kaydetti:

“İkinci çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etti. Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağladı.

Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermekte.-

Öncü göstergeler, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret etmekte.

"DIŞ TALEBİN BÜYÜMEYE POZİTİF KATKISI BEKLENİYOR"

Yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi; ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlaması beklenmekte.

Enflasyonla topyekûn mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikle hedeflerimiz.

 

"BÜYÜME DAHA SAĞLIKLI PATİKAYA GİRECEK"

Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecek.

Son dönemde piyasalardaki dalgalanma enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarımızla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektiriyor."

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüme kaydetti.

 

Kaynak:mynet.com

Yorumlar

Demirdeki fiyat artışı müteahhidi zora soktu

10 Eylül 2018 Pazartesi 00:28

Demirdeki fiyat artışı müteahhidi zora soktu

Fiyat arttıkça inşaatta tansiyon yükseliyor. İthalata sıfır vergi de demirde fiyat artışını durduramadı. Bir yılda yüzde 80’den fazla artan fiyatlar nedeniyle müteahhitlerin yüzde 30’unun batacağı konuşuluyor.

Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü, demir fiyatlarındaki artışın durdurulamaması nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. İnşaat demiri ithalatında verginin 1 Ocak itibarıyla sıfırlanması fiyat artışını durdurmaya yetmedi. Ocak 2017'de bin 860 lira olan demirin tonu Ocak 2018'de 2 bin 660 liraya, Eylül 2018'de de 4 bin 130 liraya çıktı. Yıllık fiyat artışı yüzde 80'i geçen demir fiyatlarının birçok müteahhiti zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

HÜKÜMET SEYİRCİ KALDI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, hükümetin demir fiyatlarındaki artışa seyirci kaldığını belirterek, “Devlet, kartellerin inşaatçıları kazıklamasına göz yumuyor. Döviz kurları yukarıya doğru tırmanmadan önce zaten yüzde 50 fiyat artışı yaşanmıştı. Sonra kur bahanesiyle gün aşırı zam gelmeye başladı” dedi.

Demir fiyatlarının bu seviyede kalması halinde devletten ihale alan inşaatçıların yüzde 30'unun zarar edip batacağını kaydeden Tellioğlu, “Şu anda müteahhitlik sektörünün maliyet açısından en büyük sorunu demir. Son bir ayda çok sayıda kişi ‘sözleşme fesih kararnamesi' çıkarılması için bizden destek beklediklerini söylemeye başladı. Çünkü ihalelerde verdikleri tekliflerdeki maliyet hesapları altüst oldu, bu nedenle işe başlamak istemiyorlar. Hükümetin seyirci kalması iflasları tetikleyecek” diye konuştu. Hurda fiyatları ve dövizdeki artış nedeniyle inşaat demirinin fiyatının yükseldiğini kaydeden Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan ise “Türkiye'de 30'a yakın büyük çelik üreticisi var ve sektör dünya emtia piyasalarına bağlı olarak hareket ediyor” dedi. Bazı müteahhit kuruluşlarının sıkıntılı dönemlerde sürekli olarak demir fiyatlarından şikayetçi olduğunu kaydeden Yayan, şunları söyledi:

“KENDİLERİNE BAKSINLAR”

“Haksız yere ithamlarda bulunuyorlar. Konut üretim maliyetinin içerisinde demirin yüzde 2 ile 7 arasında değişen oranda payı bulunuyor. Fiyat artışının maliyetlere çok büyük bir etkisi yok. Demir fiyatları ortalığı ayağa kaldıracak düzeyde değil; bir yıl önce 547 dolarken şu anda 505 dolar. Kullandıkları girdilerle ilgili haksız iddialarda bulunmak yerine ‘Biz nerede yanlış yapıyoruz' diye kendilerine sorsunlar. İğneyi kendilerine batırsınlar.”

Kapasite kullanım oranının artırılması için yeterli düzeyde talep olması gerektiğini kaydeden Veysel Yayan, “Bu ekonomik şartlarda stok üretim yapmak akıl kârı mı? Her sıkıntıya düştüklerinde bizleri suçlamaktan vazgeçsinler. Nasıl biz müteahhitlere evi yüksek fiyattan satmamalarını söylemiyorsak, onlar da bizim sektörü yönlendirmeye kalkmasın. Herkes kendi kapısının önünü temizlesin. Çelik üreticileri keyfi fiyatlandırma yapmıyor, piyasa koşullarına uyuyor” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:sozcu.com.tr

Yorumlar

Üç ülke arasında çok önemli 'ödeme' anlaşması

9 Eylül 2018 Pazar 18:44

Üç ülke arasında çok önemli 'ödeme' anlaşması

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, Türkiye, Rusya ve İran'ın yerel para birimleriyle ticaret yapma konusunda mutabık kaldığını söyledi.

İRAN Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, basına yaptığı açıklamada, yakın bir gelecekte Türkiye ve Rusya Merkez Bankalarının yöneticileriyle bir araya geleceklerini ve mutabık kalınan hususların hızlıca uygulamaya geçmesini temenni ettiklerini ifade etti.     

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Suriye konulu zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla verimli görüşmeler yaptıklarını aktaran Abdunnasır Himmeti, petrol, gaz ve temel ürünlerin alışverişi ile bankacılık konularında uzlaşı sağlandığını kaydetti.     

Himmeti, 3 ülkenin de ticarette doların devre dışı bırakılması konusunda hemfikir olduğunu, Türkiye-Rusya-İran'ın kendi para birimleriyle ticaret yapacağını ve belirlenen kur üzerinden işlem yapılacağını vurguladı.     

Bu arada Himmeti, geçen ay İran'da petrol dışı ihracattan sağlanan 2 milyar 500 milyon dolar tutarındaki gelirin, temel ürünler ve fabrikalara hammadde ithalatı için düşük kurdan ithalatçılara tahsis edildiğini, bundan sonra da serbest piyasada 16 bin tümen olan avroyu ithalatçılara 9 bin tümenden satacaklarını açıkladı. 

 

Kaynak:hurriyet.com.tr

Yorumlar