Çelik sektörü Erdemir’in desteğiyle İtalya’da buluştu

9 Ekim 2024 Çarşamba 21:43

Çelik sektörü Erdemir’in desteğiyle İtalya’da buluştu

Avrupa’nın lider çelik üreticilerinden Erdemir’in desteğiyle İtalya'nın Milano kentinde gerçekleştirilen SteelOrbis İtalya Forumu’nda; Erdemir Uluslararası Satış, Pazarlama ve Satış Direktörü Meltem Alim Atmaca çelik piyasalarını değerlendirirken, Operasyonel Mükemmellik Direktörü Tayfun Kocabaş da sürdürülebilirlik konusunda Erdemir'in kalitesini ve çözümlerini dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar ile paylaştı

Türkiye’nin lider çelik üreticisi Erdemir, Steelorbis iş birliği ile haziran ayında İstanbul’da ilkini düzenlediği çelik sektörü buluşmalarının ikincisini 8 Ekim 2024 tarihinde İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirdi. Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir’in desteği ile düzenlenen ve 200’e yakın katılımcının yer aldığı etkinlikte, çelik sektörünün karbon sıfır emisyon hedefi ve Avrupa çelik pazarının geleceği konuşuldu. Erdemir Pazarlama ve Satış Grup Başkan Yardımcısı Sercan Büyükbayram’ın yanı sıra Avrupa çelik sektörünün önde gelen temsilcilerini ağırlayan etkinlik, Erdemir Pazarlama ve Satış Direktörü Meltem Alim Atmaca ve Erdemir Operasyonel Mükemmellik Direktörü Tayfun Kocabaş’ın sunumları ile tamamlandı.

 

Çin’in yükselişine karşı ortak hareket şart

2023 üretim rakamlarına göre Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın 52’nci büyük çelik üreticisi olarak pazardaki konumlarını korumak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erdemir Pazarlama ve Satış Direktörü Meltem Alim Atmaca, Son beş yılda, korumacı önlemlerin artması, salgın ve deprem felaketi sebebiyle üretimde zorluklar yaşansa da çelik sektöründeki tüketim toparlandı. Türkiye yassı çelikte ithalatçı konumunu devam ettirmekle birlikte, ülkemiz ekonomisinin büyümesine paralel olarak çelik sektöründekitalebin önümüzdeki 10 yılda umut verici bir şekilde artması bekleniyor. Türkiye’nin yassı çelik ihracatında yüzde 21 paya sahip olan Avrupa Birliği, Asya'dan bölgeye artan ihracat baskısı sebebiyle ağırlığını kaybetmeye başladı. Ülkemiz, 2017-2022 yılları arasında AB’nin yassı çelik ithalatının ortalama yüzde 16'sını gerçekleştirdi. Ancak 2023 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 7 civarına düştü. Buna karşılık söz konusu dönemde Asya'dan AB'ye yapılan ihracatta önemli bir artış yaşandı. Asya ülkeleri, Türkiye ile Avrupa arasındaki yassı çelik ticaretinde iyileşmeler ve ortak korumacı politikalar geliştirilmemesi durumunda pazardaki konumunu güçlendirmeye devam edecekBu nedenle Avrupa Birliği ve Türkiye’deki çelik üreticilerinin Çin’in agresif tutumu karşısında ortak hareket etmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

 

 

Yeşil dönüşüm çelik sektörünün geleceğini belirleyecek

Yeşil dönüşüm adımlarını şekillendirdiği Net Sıfır Yol Haritası’nı 2024 yılının ilk günlerinde açıklayan Erdemir’in Operasyonel Mükemmellik Direktörü Tayfun Kocabaş iseforumda gerçekleştirdiği sunumda şunları söyledi:Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda atılan adımlar ve yeşil dönüşüm çelik sektörünün geleceğini belirleyecek.Erdemir ve İsdemir olarak hedefimiz, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediğimiz 2022’ye göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmak. Erdemir ve İsdemir’de, üretilen ham çelik başına karbon emisyonlarını asgari yüzde 25 oranında azaltmak için 3,2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planlıyoruzSöz konusu yatırımlar kapsamında yıllık 1 milyon 710 bin MWh elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da gerçekleştirilecek.

 

Sera gazı emisyonları analiz ederek artışa neden olan emisyon kaynaklarını tespit ettiklerini ve iyileştirmeye yönelik aksiyonları planladıklarını vurgulayan Kocabaş, “Bu kapsamda şirketlerimizde bugüne kadar enerji verimliliği çalışmaları, üretimde hurda kullanımının artırılması ve HBI (sıcak briketlenmiş demir) kullanımı gibi faaliyetlerle emisyon azaltımı için ön çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra düşük emisyonlu çelik üretim teknolojilerinin gelişimini takip ederek, fizibilite çalışmaları ile Net Sıfır Yol Haritamızı şekillendirdik. 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmak hedefiyle başladığımız yeşil dönüşüm yolculuğumuzda; karbon emisyonunu azaltıcı, enerji verimliliği sağlayacak iyileştirme ve yatırım faaliyetlerimizle sürdürülebilir geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz”diye konuştu.

Yorumlar

OYAK Maden Metalürji Şirketleri üç fuara katıldı

4 Ekim 2024 Cuma 18:31

OYAK Maden Metalürji Şirketleri üç fuara katıldı

Çelik üretimi, madencilik, mühendislik ve proje yönetimi alanlarında faaliyet gösteren OYAK Maden Metalürji Şirketleri, yurt içi ve yurt dışında ürün ve hizmetlerini tanıtmayı sürdürüyor. Eylül ayında düzenlenen Metal Expo, Coiltech ve Ankiros fuarlarına katılan Erdemir, İsdemir, Erdemir Mühendislik ve Erdemir Romanya, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Erdemir, İsdemir, Erdemir Mühendislik ve Erdemir Romanyayurt içi ve yurt dışında katıldığı fuarlarda ürün ve hizmetlerini sergilemeye devam ediyor. Eylül ayındagerçekleştirilen Metal Expo, Coiltech ve Ankiros fuarlarına katılan OYAK Maden Metalürji Şirketlerisektörlerinin önde gelen temsilcilerini stantlarında ağırla.

 

11-14 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlen demir-çelik sektörünün önde gelen buluşmalarından Metal Expo Fuarı’na ilk kez katılan Erdemir ve İsdemir, mevcut müşterilerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından etkinliğe katılan potansiyel müşterileriyle bir araya geldi. Sektörünün en önemli etkinliklerinden Metal Expo Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı. 

 

OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nin daha önceki yıllarda Erdemir ve Erdemir Romanya ekipleri ile temsil edildiği Coiltech Fuarı’nbu yıl ilk kez Erdemir Mühendislik de katıldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri, 18-19 Eylül 2024 tarihleri arasında İtalya’nın Pordenone kentinde düzenlenen etkinliğe Erdemir Mühendislik ve Erdemir Romanya olmak üzere iki ayrı stant ile katıldı. Bobin sarma endüstrisinin önde gelen etkinliklerinden Coiltech Fuarı’nda; elektrik motorları, transformatörler ve jeneratörlerin tasarımı, üretimbakım alanındaki yenilikçi malzemeler ve son teknoloji makineler sergilendi. 2010 yılından beri İtalya ve Almanya’nın ev sahipliği yaptığı Coiltech Fuarı, 2025 yılında ise ilk kez Amerika’da gerçekleştirilecek.

 

19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında kapılarını açan metalürji sektörünün önde gelen buluşmalarından Ankiros Fuarı’na katılan Erdemir, İsdemir ve Erdemir Mühendislik, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere ürün ve hizmetlerini tanıttı. Düzenlendiği ilk günden itibaren Erdemir ve İsdemir’in de destekçileri arasında yer aldığı etkinliğe Erdemir Mühendislik ikinci kez katıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Ankiros Fuarı, iki yılda bir organize ediliyor.

Yorumlar

Erdemir ve Ereğli birlikte gelişecek

20 Eylül 2024 Cuma 17:24

Erdemir ve Ereğli birlikte gelişecek

Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir, üretimi, yatırımı, ihracatı ve yarattığı istihdam ile yaklaşık 60 yıldır Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik-sosyal kalkınmasına destek sağlıyor. Net sıfır yol haritası kapsamında yeşil çelik yolculuğuna devam eden Erdemir, stratejik öneme sahip ürünler başta olmak üzere katma değerli ürün çeşitliliğini ve kapasitesini artırmak için yatırımlar yapacak.

 

Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nin 2024 yılı başında açıkladığı ‘net sıfır yol haritası’ kapsamında ‘yeşil çelik’ yolculuğunda ilk dokuz ayı geride bıraktı. Ton başına karbon emisyonunu 2030 yılsonuna kadar yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 azaltma ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşma hedefine ilerleyen Erdemir, yeşil dönüşüm uyum çalışmalarıyla çelik sektöründe önemli rol üstleniyor. 

 

Avrupa’nın ikinci, dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi olan Türkiye’nin sektördeki öncü üreticisi Erdemir, yeşil çelik yolculuğundaki gelişmeleri fabrikada düzenlenen basın toplantısında anlattı. Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, genç Türkiye Cumhuriyeti için 1965 yılında stratejik bir alanda 400 bin ton kapasiteyle başlayan üretimin 60 yıldır büyüyerek devam ettiğini ve bugün 5 milyon ton nihai ürün kapasitesine ulaşıldığını söyledi. 

 

Peker, birçok sektöre uluslararası kalite standartlarında ürün sağlayan Erdemir’inyeşil çelik üretimi için başlattığı süreçle Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı sağlayacağını kaydetti. 

 

OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nin net sıfır hedefi için ağırlıklı dış finansman kaynaklı olmak üzere 3,2 milyar dolar değerinde dönüşüm yatırımı açıkladığını vurgulayan Peker, bu yatırımların 2030 sonuna kadar kademeli olarak gerçekleştirileceğini ifade etti. 

 

Erdemir’in 29 Ağustos tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Zonguldak Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildiğini belirten Peker, bu kararla kapasite artışı dahil yol haritasındaki tüm yatırımlara hız verileceğini vurguladı. “Net sıfır yol haritası aynı zamanda ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırımdır” diyen Peker, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye’nin en büyük ilk beş sanayi kuruluşu arasında yer alan Erdemir, planlarını ülkemiz sanayisinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanması yönünde yapmaktadır. Erdemir, stratejik öneme sahip ürünler başta olmak üzere katma değerli ürün çeşitliliğini artırmak için yatırımlar gerçekleştirecek. Özellikle kapasite artırımı ve ürün çeşitliliği hedefiyle planlanan ancak alan olmadığı için belki de başka lokasyonlara kaydırmak zorunluluğu ile karşılaştığımız yatırımlarımızı Ereğli’de değerlendirebileceğiz.”

 

4’üncü kok bataryası 2025’te devreye alınacak

 

Yeşil çelik dönüşümünün başta çevresel olmak üzere teknolojik, finansal, ticari ve sosyal boyutlarda önemli etkileri olacağına dikkat çeken Peker, şöyle konuştu:

 

Finansal boyutta yeşil çelik dönüşümünün getireceği mali yükün nasıl karşılanacağı ve teknoloji boyutunda çevreci teknolojilerin endüstriyel çapta kullanıma hazır olma durumu dönüşümün önündeki en büyük engeller olarak görülüyor. Tüm bu zorlukların farkında olarak, dönüşüme yönelik hazırlıklarımızı 2016 yılından itibaren gündemimize aldık. Risklerimizi zamanında proaktif olarak tespit ederek bütüncül bir bakış açısıyla eylem planlarımızı oluşturduk. Bu kapsamda teknolojik dönüşümün kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu biliyor ve tüm planlamalarımızı bu yönde yapıyoruz. Özellikle emisyon kontrolünü güçlü şekilde hedefleyen küresel uygulamalarda gördüğümüz üzere bu tarz bir dönüşümün hayata geçirilmesi ciddi yatırım maliyetleri gerektiriyor. Net sıfır emisyon hedefimize ulaşma yolunda belirlediğimiz yol haritamızı kararlılıkla ve disiplinle uyguluyoruz. Halen yapımı devam eden 4’üncü kok bataryasının 2025 yılı başında devreye alınmasıErdemir’in çevre performansının geliştirilmesine katkı sağlayacak.”

 

KUTU****

 

Bin 500 kişilik ek istihdam yaratacak 

 

Erdemir’in binin üzerinde kişiye doğrudan, 10 binin üzerinde dolaylı istihdam sağladığına dikkat çeken Genel Müdür Peker, gerçekleştirilecek yatırımlar doğrultusunda ilk etapta 1.000, sonrasında ise 500 kişiye ek istihdam sağlanacağını açıkladı.

 

Peker, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi hakkındaki yorumlara Özel Endüstri Bölgesi statüsü sadece Erdemir’e sağlanmış değildir. Erdemir ülkemizdeki 30 özel endüstri bölgesinden sadece biridir. Yasanın gerektirdiği koşullara sahip görüldüğü değerlendirilerek bu statü tanınmıştır. Erdemir Özel Endüstri Bölgesi statüsüyle yasalardan, mevzuatlardan, düzenlemelerden muaf tutulmuş da değildir. Günümüzün yoğun rekabet ortamında varlığını güçlendirerek sağladığı katma değeri sürdürmeyi hedefleyen Erdemir, yasalar çerçevesinde faaliyetlerini yürütmektedir. Erdemir’in, ülkemizin ya da Ereğli’nin zararına faaliyette bulunması söz konusu olamaz. Üretime başladığı 1965 yılından bu yana Ereğli ile birlikte büyüyen Erdemir, sosyal sorumluluğunun farkında bir şirket olarak, pay sahiplerinin haklarının gözetilmesi esasından uzaklaşmadan, tüm paydaşlarının beklentilerini dengeli şekilde yerine getirmeye, ilgili kurumlarla iş birliği içinde bölgeye katkı sağlamaya devam edecektir. Erdemir var olduğu sürece Ereğli ile birlikte gelişecektir” diye yanıt verdi

 

Yorumlar

İhale ediliyor

17 Eylül 2024 Salı 16:40

İhale ediliyor

Zonguldak milletvekili Saffet Bozkurtten müjde

Kdz. Ereğli Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü inşaatı altyapı ve çevre düzenlemesi ikmal işi ihalesi 31 Ekim 2024 tarihinde yapılacaktır.

Yorumlar

Erdemir 60. yılına Özel Endüstri Bölgesi olarak giriyor

29 Ağustos 2024 Perşembe 20:26

Erdemir 60. yılına Özel Endüstri Bölgesi olarak giriyor

OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir, Özel Endüstri Bölgesi oldu. Erdemir’in 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına katkı sağlayacak karar, şirketin istihdamına ve yatırımlarına da ivme kazandıracak.

 

Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, 29 Ağustos tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Zonguldak Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi.Erdemir, Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesinin sağlayacağı olanaklarla, katma değerli üretimini artırmayı, sektöründe ve dünyada sahip olduğu güçlü konumu ileri taşımayıhedefliyor. 

 

Karadeniz Ereğli’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayan Erdemir, 60. işletme yılına Özel Endüstri Bölgesi olarak giriyor. Erdemirin yatırımlarına ve kapasite artış çalışmalarına ivme kazandıracak karar ile şirketin ilk etapta 1000, sonrasında ise 500 kişiye ek istihdam sağlaması planlanıyor.

 

Net sıfır hedefine çok daha hızlı ulaşacak

Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı verecek şekilde Net Sıfır Yol Haritası’nı 2024 yılı başında açıklayan Erdemir, Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi ile söz konusu yol haritası kapsamında planladığı kapasite artışı dahil tüm yatırımlarını çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilecek.

Erdemir ve İsdemir, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediği 2022 yılına göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Avrupa’nın ikinci, dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi olan Türkiye’nin sektördeki önde gelen üreticileri Erdemir ve İsdemir, yeşil dönüşüm uyum çalışmalarıyla çelik sektörüne öncülük etmeye devam ediyor.

Yorumlar