Bilecik: Kur riski ciddi bir kırılganlık yaratıyor

26 Temmuz 2018 Perşembe 17:42

Bilecik: Kur riski ciddi bir kırılganlık yaratıyor

Bilecik: Kur riski ciddi bir kırılganlık yaratıyor

Bilecik: Kur riski ciddi bir kırılganlık yaratıyor

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, özel sektörün döviz cinsinden yüklü miktarda borçlu olmasının nedenini ‘uzun vadeli TL fonlama imkanı olmayışı’ şeklinde değerlendirdi. Bilecik, ayrıca "Kur riski, yatırım yapan, risk alan özel sektörün üzerinde ciddi bir kırılganlık yaratıyor" dedi.

Ender YAZICI

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, “Enflasyon yüzde 15,4 ile son derece kritik noktaya geldi. Bu artış kontrol edilemediği takdirde Türkiye’nin uzun vadeli borçlanma maliyetini düşürmesi mümkün olamayacağı gibi uzun vadeli yatırım ve tasarruf davranışlarında kalıcı bozulmalara sebep olabileceğini yetkilere her daim paylaşıyoruz. Ama bunlar aşılamayacak sorunlar değil” dedi.

Ekonomist dergisinin düzenlediği “40 Yaş Altı 40 Genç CEO 2018 Araştırması”nın ödül töreninde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye ekonomisinin 2009 krizinden bu yana 9 yıldır kesintisiz büyümesini sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Rakamlara baktığımızda muazzam bir tablo var. Aynı dönemde başta hizmet sektörü olmak üzere önemli ölçüde istihdam yaratıldığı kesin. Ancak bunları sağlarken bazı finansal riskleri de beraberinde getirdik. Enflasyon yüzde 15,4 ile son derece kritik noktaya geldi. Bu artış kontrol edilemediği takdirde Türkiye’nin uzun vadeli borçlanma maliyetini düşürmesi mümkün olamayacağı gibi uzun vadeli yatırım ve tasarruf davranışlarında kalıcı bozulmalara sebep olabileceğini yetkilere her daim paylaşıyoruz ama bunlar aşılamayacak sorunlar değil” açıklamalarını yaptı.

Özel sektörün döviz cinsinden yüklü miktarda borçlu olmasının nedenini uzun vadeli TL fonlama imkanının olmayışı olarak değerlendiren Bilecik, “Yüksek enflasyon hem vadelerin uzamasının hem fonlama maliyetlerinin düşmemesinde neredeyse tek engel. Kur riski, yatırım yapan, elini taşın altına sokup risk alan özel sektörün üzerinde ciddi bir kırılganlık yaratıyor. Bunları yeni kabinedeki bakanlarla paylaşıyoruz. ‘Önerdiğimiz bir program olmalı’ diyoruz” diye konuştu.

"Bir gözümüz ekonomide bir gözümüz dış ilişkilerde"

TÜSİAD olarak önerdikleri programın 3 ayağı olduğunu anlatan Bilecik, şunları söyledi: “Bunlar finansal istikrarın sağlanması, yapısal reformlar ile ekonomide yapısal dönüşümün sağlanması ve küresel ilişkilerin iyileştirilmesi. Yani bugün iş dünyası olarak gözümüzün biri ekonomimizin üzerinde diğeri ise küresel ilişkilerde. Türkiye’ye yönelik algı maalesef geriledi. Dış ilişkilerimizi ne kadar iyileştirirsek ticari faaliyetlerimizin de önü o kadar açılır. İyi haber, bunların hepsinin artık farkında olan bir kabine sistemi olduğunu görüyoruz.”

"İlk bilgisayar mühendislerinden biriyim"

Genç CEO’lara önerilerde bulunan Erol Bilecik, hayal kurma, artan hayallerin çoğunun da Türkiye ile ilgisi olması tavsiyesinde bulundu. Erol Bilecik, kendi hayat hikayesinden örnekler vererek, şunları kaydetti: “Ben kardeşlik ve hoşgörü şehri olan Antakya’da doğdum ve büyüdüm. Lisenin ilk dönemlerinde mühendis olmayı hayal ettim ve hayallerimin peşinden İstanbul’a geldim. İTÜ’de o dönemin en yeni mesleklerinden biri olan bilgisayar mühendisliği eğitimi aldım ve bu alanda Türkiye’nin ilk mezunlarından biri olarak hayata atıldım.” Bilecik, “Diyebilirim ki, ömrümün hemen hemen üçte ikisi hayalleri yeşertmekle geçti. Bundan sonra da böyle devam edecek. Dolayısıyla benim hikayem, 2 şehir, sayısız hayal, 1 hayat diye özetlenebilir” dedi.

Kadın CEO için yüzde 15 az

Ödül alacak 40 CEO arasında sadece 6 kadının bulunduğuna dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Yani neredeyse yüzde 15. Bu yüzdenin çok daha yukarıya çıkması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda umarım bu sayıları daha yukarılarda görürüz. Kadınların gücünü hayatın her alanına dahil edemediğimiz sürece ekonomik, insani ve sosyal kalkınmanın mümkün olamayacağını her daim söylüyoruz. Hedefimiz kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasette daha açık olduğu bir Türkiye” dedi. 

kaynak:dünya gazetesi

Yorumlar

Emekliye enflasyon farkı bugün yatırılacak

26 Temmuz 2018 Perşembe 17:41

Emekliye enflasyon farkı bugün yatırılacak

Emekliye enflasyon farkı bugün yatırılacak

Emekliye enflasyon farkı bugün yatırılacak

SGK, emekli maaşlarına yapılan zamlardan kaynaklanan fark ücretlerinin bugün yatırılacağını duyurdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarına yapılan zamlardan kaynaklanan fark ücretlerinin 26 Temmuz 2018 tarihinde emekli maaşları ile birlikte ödeneceğini açıkladı.

SGK’dan yapılan açıklamada, SSK ve BAĞKUR kapsamında emekli, dul ve yetim gelir aylığı alanların 2018 Temmuz artışlarıyla hesaplanan aylıklarının ödeme günlerinde zamlı olarak ödeneceği belirtilerek, “Emekli Sandığından emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan toplam 2 milyon 179 bin 456 kişinin 1 Temmuz 2018 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarları, aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderilerek 26 Temmuz 2018 tarihinde ödemeleri yapılacaktır” denildi.

Buna göre, ücretlerini üçer aylıklar halinde almakta olanlardan; birinci grupta mayıs-haziran-temmuz döneminde aylık alanlara temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında, ikinci grupta haziran-temmuz-ağustos döneminde aylık alanlara temmuz ve ağustos ayları olmak üzere 2 aylık tutarında, üçüncü grupta temmuz-ağustos-eylül döneminde aylık alanlara temmuz, ağustos ve eylül ayları olmak üzere 3 aylık tutarında, aylıklarını her ay alanlara ise temmuz ayına ait 1 aylık tutarında aylık farkı tahakkuk ettirildi. Toplam fark ödemesi tutarı 591 milyon 133 bin olarak belirlendi.

kaynak:dünya gazetesi



Yorumlar

Lojistikçiler sektöre özel banka istiyor

26 Temmuz 2018 Perşembe 17:40

Lojistikçiler sektöre özel banka istiyor

Lojistikçiler sektöre özel banka istiyor

Lojistikçiler sektöre özel banka istiyor

Finansal sıkıntı yaşayan lojistik sektörüne yönelik kredilendirme yapacak kuruluşlardan yoksun olduklarını dile getiren UND İcra Kurulu Başkanı Recai Şen, "Mutlaka bunu sağlayacak bir finans şirketi ya da banka kurulmalı. UND bu çalışmaya hazır” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) geçtiğimiz aylarda görevi Fatih Şener’den devralan yeni İcra Kurulu Başkanı Recai Şen, ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda sektörün sorunlarına ve çözüm önerilerine yönelik önemli açıklamalarda bulunan Şen, özellikle lojistikçilerin finansal sorunlarına vurgu yaparak, sektöre destek verecek bir finansal kuruluş oluşturulması gerektiğini söyledi.

Recai Şen, UND üyesi bin civarında firma bulunduğunu belirterek bu firmaların küçük bir kısmının yüksek araç sayısına sahip olduğunu, ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli firmalardan oluşan bir sektör yapısının bulunduğunu belirten Şen, “Üye sayımız fazla ama ölçek kapasitemiz fazla değil. Uluslararası işlere talip olabilmemiz için birleşmelerle ölçeklerimizi kuvvetlendirmemiz lazım. Hem finansal hem de teknik anlamda kendimizi yenilememiz gerekiyor. Taşımacılık lojistik sektörüne yönelik kredilendirme yapacak kuruluşlardan yoksunuz. Çin, son dönemde birçok ülkede ve farklı güzergâhlar üzerinde lojistik merkez yatırımı yapıyor. Bu yatırımlar için de Çin’deki önemli bir finans kaynağı olan ve farklı ülkelerde de yapılanmış bir bankayı çalıştırıyor. Bunun için ayırdıkları sermaye ise 100 milyar dolar. Bu parayla gelip istediği yapılandırmayı gerçekleştirebiliyor. Peki bizim nakliyecimiz bir finansal desteği nereden bulabilecek? Sadece lojistik sektörüne hizmet verecek finansal bir kuruluş olabilir ve bir banka bunu yapabilir. Bu kuruluş lojistik firmaları kendisine başvuruda bulunduğunda o şirketi kendi dinamikleri içinde analiz edecek, aynı zamanda o kuruluşun finansal yapısını güçlendirmeyi yapabilecek tedbirleri ona sunacaktır. UND olarak biz bu çalışmayı yapmaya hazırız. Mutlaka böyle bir yapılanmaya gitmemiz lazım.”

“Üniversite mezunu sürücüler yetiştireceğiz”

Sektörün en büyük sorunlarından olan sürücü sorunu ile ilgili yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren Recai Şen, “Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İŞKUR ile birlikte sürücü yetiştirmek için bir proje hazırlıyoruz. İş garantili olarak şoför yetiştireceğiz. Hem sektörümüzün buna ihtiyacı var, hem de sektör nitelikli çalışana ulaşmış olacak. Ayrıca iş bekleyen gençlerimize istihdam yaratacağız. Bunlar nitelikli sürücüler olacağından ilerde şirket bünyesinde üst noktaya gelebilecek çalışanlar olacaktır.” dedi.

“Bulgaristan’ı Ro-Ro ile bypass edebiliriz”

Bulgaristan’ı bypass etmek için Romanya Köstence’ye Karadeniz’den ro-ro kurmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Recai Şen, “şu anda 2 firmanın başvurusu var. Oluşturulacak hat ile ilgili devletten teşvik alma konusu da masa değerlendirilmekte. Bakanlık bir bütçe oluşturabilir ise Köstence hattına talip olacak firma sayısı artabilecek ve kazanan sektör olacaktır.” dedi.

100 günde çözülmesi beklenen sorunlar sıralandı

Şen, bakanlıktan 100 günlük beklentilerini şöyle sıraladı: “Eximbank kredileri daha ulaşılabilir olmalı. Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması kapsamında İzinli Gönderici yetkisi verilen kuruluşların sınır kapılarındaki geçişlerini hızlandırmak için pilot proje hayata geçirilmeli. Sınır kapılarının 7/24 çalıştırılması gerekiyor. Türk taşımacısının karşı karşıya olduğu yıllık 55 milyon euro ek maliyete neden olan kota ve geçiş ücretleri ile ilgili sorunların ortadan kaldırılması şart. Yabancı araçlar ile eşit şartlar altında rekabet edilmesi ve mevcut haksız rekabet koşullarının kaldırılması önemli. Sınır kapılarında yapılan vergisiz akaryakıt satışlarının yarattığı beklemelerin ortadan kaldırılması için yakıt satışlarının kapı dışındaki park alanlarına kaydırılması ya da yurtiçine alınması ve vergi iade modeli ile yeni bir yapının kurgulanması fayda sağlayacak. Yine, özellikle grupaj taşımalarda her ihracat eşyası için ilgili gümrük idaresinde taşımacı tarafından gümrükleme işlemi yapılması yerine son gümrük idaresinde taşınan tüm yüklerin gümrüklenmesinin sağlanması da öncelikli talepler arasında yer alıyor.”

“Bakanlıkta UND’den biri de çalışsın”

Şen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan sektörü her türlü mülahazadan ayrı tutmalarını ve önlerini açmalarını istediklerini söyledi. Yeni sistemde bakanlıkların artık icracı olacağını bu sayede sorunların daha hızlı çözüleceğini aktaran Şen, bakanlık ile özel sektörün artık çok daha yakın çalışacağını söyledi. Şen, sektörde görev yapanların bakanlıklarda da görev alması gerektiğini söyleyerek, “Örneğin UND’den bir arkadaşımız gitsin bakanlıkta 6 ay çalışsın. Yeni sistemde her türlü görevlendirmeyi fonksiyonel düzenlemeyi yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

kaynak:dünya gazetesi

Yorumlar

Yoksulluk sınırında 800 liralık artış

26 Temmuz 2018 Perşembe 17:39

Yoksulluk sınırında 800 liralık artış

Yoksulluk sınırında 800 liralık artış

Yoksulluk sınırında 800 liralık artış

Türk-İş'in hazırladığı rapora göre, yoksulluk sınırı bu yılın temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 800 TL artış gösterdi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Temmuz 2018'e dair "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasını açıkladı.

Temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 738 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.662,46 TL oldu. Geçen yıl temmuz ayında 'açlık sınırı' bin 497, yoksulluk sınırı ise 4 bin 878 TL olarak belirlenmişti.

Ayrıca bir çalışanın -sadece kendisinin- yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 136 TL olarak hesaplandı. 

"Geçim şartları iyileşmiyor"

Türk-İş raporunda, "Uygulanan ekonomik politikalarda gündemi faiz ve döviz kurundaki gelişmeler meşgul ederken, özellikle gıda fiyatlarının mevsim normallerinin üstüne çıkması ve sürekli değişim göstermesi, enflasyona olumsuz yansıyor. Aylık ve ücretlere sonradan gerçekleşen enflasyon farkının verilmesi, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarını iyileştirmeye yetmiyor" ifadelerine yer verildi.

TÜİK'in açıkladığı son rakama göre, haziran ayında TÜFE yıllık 15.39 olarak gerçekleşti

kaynak:dünya gazetesi

Yorumlar

İran'dan 4 ayda 800 binden fazla turist geldi

24 Temmuz 2018 Salı 09:55

İran'dan 4 ayda 800 binden fazla turist geldi

İran'dan 4 ayda 800 binden fazla turist geldi

İran'dan 4 ayda 800 binden fazla turist geldi

İran-Türkiye Ticaret Odası Başkanı İbrahimi, İran'dan Türkiye'ye 4 ayda 800 bin turist geldiğini belirterek, iki ilişkilerin yaptırımlardan etkilenmeyeceğini söyledi.

İran-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Seyyid Celal İbrahimi, ABD'nin yaptırımlarının iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeyeceğini belirterek, 4 ayda 800 binden fazla İranlının Türkiye'ye gittiğini söyledi.

İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'ya konuşan İbrahimi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de 12 milyar 500 bin dolar civarında olduğunu belirtti. İbrahimi ticarete konu ürünlerin başında, petrol, doğalgaz, petrokimya, kuru meyve, şifalı bitkiler ve madenlerin geldiğini ifade etti.

Ülkesine yönelik yaptırımları görüşmek üzere ABD'den bir heyetin Türkiye'ye gitmesine ilişkin ise İbrahimi, şunları söyledi:

"Türkiye İran ilişkilerinin ABD'nin yaptırımlarından olumsuz yönde etkilenmesini beklemiyoruz. Şu ana kadar iki ülke arasında ihracat ve ithalat alanlarında bir düşüş yaşanmadı."

 

kaynak:Dünya Gazetesi

Yorumlar