Zonguldak’ta 51 kaçak kömür ocağı dinamitle patlatıldı

27 Ocak 2020 Pazartesi 17:27

Zonguldak’ta 51 kaçak kömür ocağı dinamitle patlatıldı

Zonguldak’ta 51 kaçak kömür ocağı dinamitle patlatıldı

 Zonguldak'ta son 18 günde komandolar tarafından yapılan denetimlerde tespit edilen 51 kaçak kömür ocağı dinamitle patlatılarak kullanılamaz hale getirildi.
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Vali Erdoğan Bektaş'ın talimatı üzerine kentin çeşitli bölgelerinde ruhsatsız işletilen kaçak ocakların tespiti ve imhası konusunda çalışma başlattı. 6 Ocak ile 24 Ocak tarihleri arasında tespit edilen 51 kaçak kömür ocağı Türkiye Taş Kömürü Kurumuna bağlı imha ekipleri tarafından Jandarma komandolar eşliğinde dinamitle patlatıldı. Valilik tarafından başlatılan kaçak kömür ocaklarla mücadele çalışmaları devam edeceği öğrenildi.

Yorumlar

Trabzon Devlet Tiyatrosu Zonguldak’ta “perde” diyecek

27 Ocak 2020 Pazartesi 17:26

Trabzon Devlet Tiyatrosu Zonguldak’ta “perde” diyecek

Trabzon Devlet Tiyatrosu Zonguldak’ta “perde” diyecek

Zonguldak Devlet Tiyatrosu Trabzon Devlet Tiyatrosunu ağırlayacak.
Zonguldak Devlet Tiyatrosu 31 Ocak Cuma 20.00 ve 1 Şubat 14:00 ve 20.00 saatlerinde Trabzon Devlet Tiyatrosunun “Baba” adlı oyun sahnelenecek. 1 Perdeden oluşan oyun 1 saat 20 dakika sürecek. August Strindberg yazdığı oyunun yönetmen koltuğunda Bilge Emin otururken çevirmenliği ise Turan Oflazoğlu yaptı.
Sahnelenecek oyunun konusu ise şöyle; Evlendikten kısa süre sonra aralarındaki ilişki bir güç savaşına dönen Laura ile Yüzbaşı Adolf, bu kez savaşlarını kızları Bertha’nın geleceği hakkında tek söz sahibi olma arzusu üzerinden sürdürmektedir. Yüzbaşı, kızını evdeki tüm dominant kadınlardan uzakta, şehirde okutarak öğretmen olmasını isterken; Laura, kızının yanında kalıp sanat eğitimi alması konusunda ısrarlıdır. İsteklerini gerçekleştirmek konusunda bu kez inanılmaz bir yola başvurur: Yüzbaşı’nın akıl sağlığının yerinde olmadığına dair şaşırtıcı durumlar yaratarak, etrafındaki herkesi manipüle eder. Yılların getirdiği intikam duygusuyla son bir hamlede bulunur ve kızının gerçek babası olmadığını söyleyerek, Yüzbaşı’nın içine ölümcül bir şüphe salar. Bu şüpheyle sinirsel ataklar yaşattığı kocasına deli gömleği giydirterek, aralarındaki ezeli savaşın galibi olmayı başarır.
Trabzon Devlet Tiyatrosunun “Baba” isimli oyunun oyunculuğunu ise Yüzbaşı Yavuz Topçuoğlu, Laura Didem Aygün, Doktor Östermak N. Mert Hürol, Dadı A. Songül Nadir, Bertha Selin Poyraz, Rahip Gürkan Erarslan, Nöjd Ahmet Uzuner, Emireri Efecan Baştürk yapacak.

Yorumlar

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu:

27 Ocak 2020 Pazartesi 15:17

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu:

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu:

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Elazığ depremi sonrası açıklamalarda bulundu. Kutoğlu, “Deprem oluyor, olacak. Bugün Elazığ’da oldu yarın Marmara’da olabilir, Ege de olabilir Karadeniz’de deprem potansiyel taşıyor. Karadeniz’in içerisinde de çalışılmamış fay hatları var. Türkiye’de niteliği belirlenmemiş bir dünya fay hattı var” dedi.
BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, 1999 yılında yaşanan Gölcük Depreminden sonra çok yol aldıklarını bunu Elağız depremi sonrası sahada gördüklerini söyledi. Zemine uygun binalarda yaşanması gerektiği ifade eden Kutoğlu, “Biz genelde deprem sonrası yapı faaliyetlerine yardım faaliyetlerine ağırlık veriyoruz ama yapılan araştırmalar şunu gösteriyor, deprem öncesi tedbir alırsanız ve riskleri alırsanız o zaman 7’de 1 ekonomik yük getiriyor size dolayısıyla bizim artık arama kurtarma anlamında, deprem anlamında 1999 depreminden bugüne çok yol aldık. Bunu da Elâzığ depreminden sonra görüyoruz. Sahada gayet organize çalışmalar yürütülüyor ama bizim insanlarımızı kaybetmeden, bu acıları yaşamadan deprem olduğunda depreme güvenli yapılar içerisinde aa yine mi deprem oldu diye ayağımızı uzatıp televizyonumuzu seyrediyor olmamız lazım. İnsanlarımız artık bize depremlerin zamanını bize söylesinler biz sokağa çıkalım diye bir şey söz konusu değil. Deprem oluyor, olacak. Bugün Elazığ’da oldu yarın Marmara’da olabilir, Ege de olabilir Karadeniz’de deprem potansiyel taşıyor. Karadeniz’in içerisinde de çalışılmamış fay hatları var. Türkiye’de niteliği belirlenmemiş bir dünya fay hattı var. Bazı fayların hareket hızı çok düşük olduğu için deprem üretme süreleri bin, bin 500 yıl belki bazı fayların süreleri doldu onu bilemiyoruz. Doğu Anadolu fayının karakteristiği belli, çok kısa sürelerde kırılıyor. Çünkü onların fay hareketleri hızlı. Hiç deprem beklenmeyen bir yerde de deprem olabilir. O yüzden bizim zemine uygun binalarda yaşamamız lazım deprem olduğunda başka ülkelerdeki insanlar gibi sokağa dökülmeyecek evimizde güvenle paniğe girmeyecek bir yaşam tarzı oluşturmamız lazım. Bunun içinde kaynaklarımızı deprem sonrası kaynaklar yerine deprem öncesi risk azaltma çalışmalarına ayırmamız lazım” dedi.

“Afet kimlik belgesi farkındalığı arttıracaktır”
Binalara verilen enerji kimlik belgesi gibi Afet kimlik belgesi üzerinde çalışma yaptıklarını ifade eden BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, bu belge ile binaların karakteristik özelliklerini kullanarak binalarla ilgili afet kimlik belgesi hazırlamanın mümkün olduğunu ifade ederek şunları söyledi;
“Bir süredir bizim arkadaşlarımızla üzerinde çalışmamız var. Binalara nasıl enerji kimlik belgesi veriliyorsa vatandaşlarımızın binaların alım satımında gayrimenkul değerlemede kullanabilecekleri afet kimlik belgelerinin bulunması bunların resmi kayıtlara girmesi ve vatandaşlarımızın da konut alırken bu kimlik belgelerine bakarak konut ticareti yapılması farkındalığı arttıracaktır diye bir öneride bulunmak istiyoruz. AFAD zemin hareketleriyle ilgili yer ivmesi değerlerini hesapladı ve bunu herkesin e devlet üzerinden herekse açtı. Buradan bir adım daha öteye giderek bizim sismik yoğunluk haritaları oluşturmamız mümkün bunun üzerinden de binaların karakteristik özelliklerini kullanarak binalarla ilgili afet kimlik belgesi hazırlamak mümkün. Bunun bir an önce yapılması lazım ve konut alım satımında bunun bir bilgi olarak çeşitli kayıtlarında ya da tapu kayıtlarında olabilir. Bunu yetkililer daha iyi değerlendirebilir. Bu farkındalığı arttıracaktır. Kimlik belgesinde bina sorunlu bir bina ise o zaman kimse o binayı almayacağı için ekonomik değeri de olmayacak ve binalar otomatikman tasfiye olacaktır”

“2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sıkça yaşayabiliriz”
İstatistiklere göre Dünyanın dönüş hızının yavaşladığı senelerde büyük depremler hızlanma zamanına göre daha çok olduğunu ifade eden BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, “Bu veride görüyoruz ki 1974 yılından beri Dünya hızlanıyor ve yavaşlıyor. 2016 yılından sonra tekrar yavaşlama trendine girdi. Bu olay 2020 yılında da devam ediyor. Yer kabuğundaki stresin ana kaynağı jeolojik formasyonların, plakaların birbirlerine göre hareketi. Stresin ana kaynağı o ama dünyanın hızı yavaşladığı zaman stresin üzerine biraz daha koyuyor. Zaten gergin olan yer kabuğu ilave bir stresle o yıllarda dünyanın dönüş hızının yavaşladığı senelerde büyük depremler hızlanma zamanına göre daha çok oluyor. 1999 yılı depremi dünyanın dönüş hızının neredeyse en dipte olduğu zamanda Van 2011 depremi de yine azalma trendinde. Hızın daha da düştüğü 2019 yılında bir önceki yıla göre 5 ve üzerindeki depremleri daha çok yaşamışız. 2020 yılında hız giderek azalıyor bu perspektife göre 2021 yılında daha da azalacak dolayısıyla bu kesin değil ama istatistiklere göre 2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sayıca önceki yıllara göre daha fazla yaşayabiliriz buna hazırlıklı olmamız lazım” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Otomobil tıra arkadan çarptı

27 Ocak 2020 Pazartesi 15:10

Otomobil tıra arkadan çarptı

Otomobil tıra arkadan çarptı

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde bir otomobil, önünde seyir halinde olan tıra arkadan çarptı. Kazada yaralanan olmazken yolun bir bölümü trafiğe kapandı.
Kaza Kavaklık Mahallesi Devrek yol ayrımı mevkinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Bedir E. (69) idaresinde ki 67 TL 779 plakalı otomobil kavşaktan dönüş yaptığı sırada sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önünde seyir halinde olan 34 AN 4774 plakalı tıra arkadan çarptı. Kaza da herhangi bir yaralanma olmazken otomobilde hasar meydana geldi. Kaza nedeniyle bir bölümü trafiğe kapanan yol, kaza yapan aracın kaldırılmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.

Yorumlar

Bartın'da İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

27 Ocak 2020 Pazartesi 15:08

Bartın'da İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Bartın'da İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Bartın’da 2020 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Sinan Güner’in başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik 12 Divan Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bartın Belediye Başkan Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektör Prof.Dr. Orhan Uzun, Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, Kurucaşile Kaymakamı Muhammet Güzel, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fahri Semiz, İl Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Yatırımcı Kuruluşların Bölge Müdürleri, İl Müdürleri, İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.
Yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenmesi, koordinasyonu, yerel ve bölgesel kalkınma bakımından değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda Bartın’da gerçekleştirilen yatırımlar hakkında genel bir değerlendirme yapan Vali Güner, Bartın’da 2019 yılı içerisinde; 326 projede çalışma yapıldığını bu projelerin toplam bedeli 7 milyar 548 milyon 647 bin TL olduğunu, tahsis edilen ödenek miktarları ise 603 milyon 492 bin TL olduğunu, bu ödeneklerden 520 milyon 112 Bin TL harcama yapılarak yüzde 86,18’lik bir nakdi gerçekleşme sağlandığını, yatırımlarda yapılan çalışmalar fiziksel değerlendirildiğinde fiziki gerçekleşme oranı yüzde 77,69 düzeyinde olduğunu, 326 projeden 225’nin tamamlandığını, 70 projede faaliyetlerin halen devam etmekte olduğunu ve 3 projede yer tesliminin yapıldığını, 11 projenin ihale aşamasında olduğunu ve 17 projeye ise henüz başlanılmadığını belirtti.
Vali Güner, bu projeler dışında belediyeler tarafından 15 milyon 37 Bin TL bedelli 20 projenin yürütülmekte olduğunu ve 7 milyon 833 Bin TL harcama yapılarak projelerin 18’inin bitirildiğini, 2 tanesinde çalışmaların devam etmekte olduğunu belirterek, “Yatırımlar sektörel harcama miktarlarına göre değerlendirildiğinde 291 milyon TL ile ilk sırada Ulaştırma sektörü, sonrasında 111,6 milyon TL ile Tarım-Orman, 56,7 Milyon TL ile Eğitim-Yüksek öğretim,35,4 milyon TL ile Enerji ve 18,2 Milyon TL ile Diğer Kamu Hizmetleri yer almaktadır. Kurum bazında harcama miktarlarına göre ise; 279 milyon TL ile ilk sırada karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yer almaktadır. 75,6 milyon TL ile 2. Sırada DSİ 23.Bölge Müdürlüğü yer almakta olup ödeneğinin yüzde 99’u harcadı. Sonrasında 35,9 milyon TL ile Bartın Üniversitesi, 30,7 milyon TL ile Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, 22,9 milyon TL ile Bartın İl Özel İdaresi, 17,5 milyon TL ile Bartın Başkent Elektrik Dağıtım AŞ., 13,2 milyon TL ile Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve 9,4 milyon TL ile TEİAŞ 5.Bölge Müdürlüğü yer almakta” dedi.
Toplantıda ayrıca bir önceki toplantıda alınan İl Koordinasyon Kurulu kararları ile ilgili olarak gelişmeler hakkında sorumlu kuruluşlardan bilgiler alındı.
Toplantıda daha sonra bölge ve il müdürleri tarafından kurumlarıyla ilgili devam eden yatırım ve çalışmalara ilişkin bilgi verildi.

Yorumlar