SGK ve Vergi dairesi borç yapılandırmaları ertelendi

31 Temmuz 2018 Salı 17:49

SGK ve Vergi dairesi borç yapılandırmaları ertelendi

SGK ve Vergi dairesi borç yapılandırmaları ertelendi

SGK ve Vergi dairesi borç yapılandırmaları ertelendi

11/5/2018 Tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer bazı alacakların yeniden yapılandırlıması ile Bazı Kanunlarda değişiklik  yapılmasına ilişkin kanunun 2,3,4,7 ve 8 inci  maddeleri ile 10 uncu maddesinin altı, yedi ve sekizinci fıkralarından yararlanmak için öngörülmüş olan başvuru, bildirim ve beyan sürelerinin 27/08/2018 tarihine (bu tarıh dahil) kadar uzatılmasına, aynı kanunun 9 uncu maddesinin onyedinci fıkrasıgereğince karar verilmiştir 

Yorumlar

FINDIK HASAT MEVSİMİ GELDİ, ÜRETİCİ ENDİŞELİ…

31 Temmuz 2018 Salı 12:56

FINDIK HASAT MEVSİMİ GELDİ, ÜRETİCİ ENDİŞELİ…

FINDIK HASAT MEVSİMİ GELDİ, ÜRETİCİ ENDİŞELİ…

FINDIK HASAT MEVSİMİ GELDİ, ÜRETİCİ ENDİŞELİ…

Karadeniz Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinden fındıkta hasat dönemi yaklaşıyor. Bakanlık bu sene rekoltenin 550 bin ton olacağını açıkladı. Doğu Karadenizli fındık üreticileri, nispeten düşük olan rekolte nedeniyle oluşacak yüksek fiyat beklentisi içine girdi. Batı Karadeniz’de ise rekolte Doğu’ya göre daha düşük gerçekleşecek. Fındık fiyatları ne olursa olsun, Batı bölgelerinde sezon zor geçecek.
Türkiye’nin en önemli tarım ihraç ürünü, Karadeniz Bölgesinin temel ekonomik girdisini oluşturan fındıkta hasat dönemi geliyor. Üreticiler bugünlerde fındık tarlalarını zararlı otlardan temizleme çalışmalarını yürütüyor. Ağustos ayının ortalarında ise üreticiler fındık için hasada başlayacak.
Bakanlık, fındık rekoltesini 550 bin ton olarak açıkladı. Bu sene için düşük bir rekolte olduğu değerlendiriliyor. Fındık arzının düşüklüğü, oluşacak fiyatın geçen senelerden daha yüksek olması beklentisine yol açtı.
Geçen sene fındık üreticileri kilogram başına 8,5 liralık bir ortalamayla ürünlerini satmıştı. Genelde sezon başlangıcı yaklaşırken fındık fiyatları yükselir. Ancak bu sene bu artış cüzi miktarda gerçekleşti. Şu anda Zonguldak’ta geçen senenin mahsulü fındığın fiyatı 9,5 ila 10,5 lira arasında değişen fiyatlarda işlem görüyor. Fiyatların fazla hareketlenmemesinin nedeni olarak geçen yıldan kalan fındık stoklarının halen tüketilememiş olması, talebin büyük bölümünü yaratan çikolata sektöründe yaşanan tekelleşme, üreticilerin fiyatları belirleme imkanına sahip bir örgütlenme içinde bulunmaması gösteriliyor.
YENİ SEZONDA NE OLACAK?
Yeni sezon için Doğu Karadeniz’de ticaret ve ziraat odaları başkanları iyimser konuşuyor. Bölgede fındık rekoltesi beklentilerden iyi gerçekleşti. Toplam arzın düşüklüğünün Doğu Karadeniz Bölgesine yaraması bekleniyor. Fındık piyasasını yönlendiren kurumları temsil eden kişiler, “Daha iyi fiyat beklentisi”nden söz ederken, “Yine de abartmamak gerek, sadece geçen seneye göre iyi olacak” görüşünü dile getiriyor.
Ancak Batı Karadeniz’de rekoltenin hali içler acısı. Kışın kar yağışının azlığı, baharda sis olaylarının fazla olması ve küllenme hastalığı bir araya gelince, özellikle düşük rakımlı bölgelerde fındık rekoltesinin yok denilecek kadar düştüğü gözleniyor. Kimi üreticiler, fındık sezonunda işçi çalıştırmadan sezonu geçirmenin hesaplarını yapıyor. Bu durumda fındık fiyatları yükselse dahi fındık üreticisinin zorlu bir sezon geçirmesi muhtemel kabul ediliyor.
SORUNLAR… SORUNLAR…
Fındıkta çözülmesi gereken birçok problem bulunduğu değerlendiriliyor. Bunların başında, dünyadaki en büyük fındık üreticisi olan Türkiye’nin, bu üretim gücünü organize etmekte yetersiz kalması geliyor. Fındık Borsası halen Almanya’da bulunuyor. Dünyada üretilen fındığın yüzde yetmişini üretmesine karşılık, fındık üzerinden katma değeri yüksek üretim yapılamayışı başka bir problemi oluşturuyor. Çikolata, fındık kreması gibi ürünlere yönelik yerli sanayi, avantajlarına rağmen bir türlü istenilen seviyeye gelemedi.
Öte yandan, devletin müdahale sisteminin kendisi de belli bir süre sonra sıkıntılar yaratabiliyor. Devletin müdahale kurumu olan TMO aracılığıyla fındık aldığı senelerde artık fiyatların yükselmesini sağlamak mümkün olamıyor. Ayrıca TMO’nun müdahale esnasında aldığı fındık, bir sonraki sene fiyatların yükselmesi önünde önemli bir engel oluşturuyor. Zira bu arada ofis eliyle satılan fındık, arzın düşük olduğu senelerde bile alıcılar açısından sanki rekolte yüksekmiş gibi görünmesine yol açıyor.
Yükselen maliyetlere rağmen son beş senede fındık fiyatlarında aynı oranda bir yükseliş yaşanmaması, fındık üretiminin geleceğin tehdit ediyor. Mazotta, gübrede kurdan kaynaklanan artışlar doğrudan üreticinin cebinden çıkıyor. İşçilik maliyetleri son beş senede yüzde altmış oranında artmasına rağmen üreticinin geliri düzenli olarak azaldı. Bu durum, potansiyel üreticilerin büyük bölümünün yaşadıkları bölgeden göç etmesine de yol açıyor.
Üreticilerin örgütsüzlüğü ise başka bir mesele. Eskiden fındık fiyatlarını belirlemedeki en etkin kurum Fiskobirlik idi. Serbest Piyasa Fiyatları, Fiskobirlik’in belirlediği fiyatın biraz altında ve üstünde gerçekleşiyordu. Devletin Fiskobirlik’i desteklemekten vaz geçtiği ikibinli yılların ortasından sonra Fiskobirlik bu hakim konumunu yitirdi ve üretici ile tüccar karşı karşıya kaldı. Örgütsüz kalmış üreticiler ile holding seviyesinde örgütlenmiş tüccar arasındaki denge gün geçtikçe üretici aleyhine döndü.
ÇÖZÜM NE OLABİLİR?
Sektörün paydaşlarının bir bölümü, özellikle de alıcı konumundakiler, serbest piyasa koşulları dışında bir düzenlemenin gerekmediğini savunuyor. Fakat etkin bir çözüm getirilmezse fındık üretiminin geleceği üzerindeki kara bulutlar üretimi vurabilir.
Buna karşılık, üretici ve tüccar arasında eşit bir ticaret ortamından söz edebilmek için üreticilerin de belli ölçülerde örgütlenmesi gerektiği değerlendiriliyor. Bu görüşe göre, fiyatların belirlenmesinde aktif rol oynayabilecek bir üretici birliği (Fiskobirlik veya başka bir türden kooperatif) üreticinin fiyat konusundaki çaresizliğini yenmekte önemli bir enstruman olacak.
Aynı zamanda devletin fındık destekleme modellerinin de yeni baştan ele alınması gerektiği öne sürülüyor. Devletin tüm üreticileri aynı baremler üzerinden değerlendirmesi üreticinin sorunlarına çare olmuyor. Bunun yerine üretim seviyesi belli ölçülerin altında kalmış üreticilerin daha fazla desteklenebileceği bir modelin sektörün geleceğini güvence altına almakta daha etkili olabileceği düşünülüyor.
Bunların yanı sıra, üreticilerin yaş ortalamasının yükselmesi, fındık tarlalarını tehdit eden hastalık ve zararlılara karşı üreticinin eğitimi gibi problemler de çözüm bekliyor.

Yorumlar

BAŞKAN UYSAL, AMATÖR BALIKÇILARIN DERTLERINI DİNLEDİ

31 Temmuz 2018 Salı 11:55

BAŞKAN UYSAL, AMATÖR BALIKÇILARIN DERTLERINI DİNLEDİ

Bu toplantıdan anlaşıldıki yenı secılen,Aslan Keleş başkanlığındakı TSO yönetimi,KDZ ereğli belediye başkanı Hüseyin Uysalla buyuk işler yapacak gıbı gözüküyor.Bizde Kara Tren Haber olarak beledıyenın TSO ile ortak projeler yapmasını desteklıyoruz.

Başkan Uysal, Amatör Balıkçılarla bir araya geldi

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ilçe sahilinde bulunan amatör balıkçılar ile Atatürk Kültür Merkezi Nikâh Salonu’nda bir araya gelerek, çeçek yerleri ve sahil konusunda görüş-alışverişinde bulundu.
Toplantıya 180 kayık sahibi ile Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı, Muharrem Ali Köse, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Serdar Bakkaloğlu, Belediye Başkan Yardımcıları ve Daire Müdürleri katıldı.
Karadeniz Ereğli’nin denizden faydalanamadığını ve bunun içinde sahil bölgesinde bazı düzenlemeler yapılacağını kaydeden Başkan Uysal, çeçek yerlerinin tek tip ve düzenli olması konusunda belediyenin yapacağı çalışmalara destek olunmasını ve çekek sahiplerinin de bu değişime katkıda bulunmasını istedi.
Amatör balıkçılık yaptıklarını belirten kayık sahipleri ise, su ürünlerine kira ödediklerini ve geçtiğimiz günlerde yaşanan felaket sonrası kayıklarının hasar aldığını vurguladı. Balıkçılar belediyeden liman güvenliği ile birlikte bu bölgeye su ve kanalizasyon gibi alt yapı desteği yanında akan çatılara ve kayıkları bağlanan iskele konusunda değişim istediklerini belirttiler.
Başkan Uysal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“ilçemizi turizme açma konusunda adım adım ilerliyoruz. Bunun içinde ilçemizin vitrini konumundaki sahil bölgesinde güvenilir ve halkımızın daha çok kullanabileceği yaşam alanları oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Önce güvenlik diyerek karayeli önleme adına liman için DLH ile ortak bir çalışma içindeyiz. Sizlerinde bu felakette canınız yandı, mal kaybına uğradınız. Buraya ön yargılı gelmedik, buraları yıkmak gibi bir niyetimiz de yok.
Buraların sahibi sizlersiniz ve siz sahip çıkacaksınız. Ama disipline etme ve buraların güzelleşmesi açısından yapacağımız çalışmalar sizlerin görüşleriyle şekillenecek. Yağmurda fırtınada çekek yerleriniz ve kayıklarınızın zarar görmesini istiyorsak, bunu yapmamız lazım. 49 bin obeneye 31 mahalleye su veren Ereğli Belediyesi sizlere mi su veremeyecek?” dedi.
Amatör Balıkçılar Derneği yöneticileri de Başkan Uysal’ın kendileri ile yaptığı görüş alışverişinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek belediyenin su ürünleri ve TSO ile ortak yapacağı çalışmalara destek olacaklarını belirttiler.

Yorumlar

BOZAHANEDE KÜLE DÖNDÜ…

30 Temmuz 2018 Pazartesi 16:09

BOZAHANEDE KÜLE DÖNDÜ…

BOZAHANEDE KÜLE DÖNDÜ…

BOZAHANEDE KÜLE DÖNDÜ…
Zonguldak Ereğli ilçesinde tekne alevler içinde kaldı. Yangında 1 tekne küle dönerken 2 tekne de hasar gördü.
Yangın saat 04.15 sıralarında Bozahane mevkii Balıkçı Barınağı Sokak Marina içerisinde Ali Gümüş’e ait olduğu öğrenilen 67 D 1516 balıkçı motorunda meydana geldi. Kundaklandığı iddia edilen tekne küle dönerken yan taraflarında bulunan iki teknede hasar gördü. Olayı gören Yasin Demir birinin tekneye girdikten 5 dakika sonra patlama gerçekleştiğini belirtti. Diğer teknelerin Halit Odabaş ve Fuat Safran’a ait olduğu öğrenildi. İtfaiye ekipleri yangına kısa sürede müdahale etti. Hazırlanan tutanakların ardından tekne sahipleri polis karakoluna ifadeleri alınmak üzere götürüldü. Savcılık olay ile ilgili soruşturma başlattı.
Olayı gören Yasin Demir o anları anlattı. “04.15 civarı buraya bir tane adam geldi. Benim boylarımda, 1.75 boylarında. Geldi, içeri girdi. 5 dakika olmadan bir patlama sesi geldi. Bende kafamı çevirdim oraya doğru. Sonra buradan patlar patlamaz o hızla çıktı. Bende yardım edilecek bir şey var mı dedim. Beni görmedin, duymadın dedi. Sonra buradan kaçtı gitti. Bende polisi, itfaiyeye aradım. Müdahale ettiler.”Embed:

Yorumlar

LGS AÇIKLANDI

30 Temmuz 2018 Pazartesi 15:59

LGS AÇIKLANDI

LGS AÇIKLANDI

LGS AÇIKLANDI

Liseye Geçiş Sınavı, bu yıl ilk kez gerçekleşti ve bir milyonu aşkın aday katılım sağladı. İstediği lisede okumanın hayalini kuran öğrenciler 2-13 Temmuz tarihleri arasında işlemler gerçekleştirildi ve tercih sonuçları beklenmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruda ‘LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak’ sorusunun cevabını açıkladı. MEB’in yaptığı LGS yerleştirme sonuçları açıklamasının ardından adaylardaki heyecan arttı. Bu sabah saatlerinden itibaren E Okul sisteminde LGS tercih sonuçları sorgulanıyor. MEB ve e-Okul ile 2018 LGS lise tercih sonuçları açıklandı.
LGS tercih sonuçları 2018 için heyecan dorukta. Bir milyonu aşkın aday geri sayıma başladı. İstediği lisede okumanın hayalini kuran öğrenciler için beklenen tarih duyuruldu. 2-13 Temmuz tarihleri arasında yapılan tercihlerin ardından 'LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak' cevabı en çok araştırılan soruların başında yer alıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) herkesin heyecanla beklediği takvimi yayınladı. Yerleştirme işlemleri ve boş kontenjanların ilan edileceği tarihi burada bulabilirsiniz. Liseye Geçi Sınavı yerleştirme sonuçları açıklandığı an sabah.com.tr'den haberdar olabilirsiniz. İşte LGS tercih sonuçları 2018 sorgulama ekranı... E Okul ile hemen sorgula!

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

2017–2018 eğitim ve öğretim yılında ortaokul veya imam hatip ortaokulu 8'inci sınıfını tamamlamış veya Açık Öğretim Ortaokulundan mezun durumda olan öğrenciler, sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanına (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.
Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak. Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden yapılacaktır. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir.

Yorumlar