Posbıyık:“Belediyenin dayanacak gücü kalmadı…”
Posbıyık:“Belediyenin dayanacak gücü kalmadı…”
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Belediyeler Birliği’ne çağrıda bulunarak, yaşanan krizden belediyenin çok olumsuz etkilendiğini belirtti. Posbıyık “Bu krizde bekleyecek ve dayanacak gücümüz kalmamıştır. Yerel yönetimlerin kaynak ihtiyacının karşılanması ve ekonomik destek paketinin acilen çıkarılması için TBB olarak devreye girmenizi bekliyoruz” dedi.
Koronavirüsle mücadele kapsamında bütün kaynakları seferber eden Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaşanan krizden belediyenin çok olumsuz etkilendiğini ve artık dayanacak gücünün kalmadığını belirterek Türkiye Belediyeler Birliği’ne çağrıda bulundu. Posbıyık, yerel yönetimlerin acil kaynak ihtiyaçlarının karşılanması ve hükümetin bir ekonomik destek paketini uygulamaya koyması için Belediyeler Birliği’nin devreye girmesini istedi.
Başkan Halil Posbıyık’ın Türkiye Belediyeler Birliği’ne gönderdiği çağrı metni şöyle:
“Ülkemiz ve dünya, savaş dönemleri hariç, en büyük buhranlardan birisini yaşamaktadır. Covid-19 Salgını dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumsal sağlığı, ekonomiyi, istihdamı ve tüm kamu hizmetlerini derinden etkilemekte ve zorlaştırmaktadır. Salgının ne zaman sona ereceğinin bilinmemesi de bu etkileri ve bunlara yönelik politika geliştirilmesini güçleştirmektedir.
Bu salgın halka en yakın kamu hizmeti kurumları olan belediyelerin bir yandan kaynaklarını önemli ölçüde azaltarak, temel hizmetlerin yürütülmesini neredeyse olanaksız hale getirirken; öbür yandan çevre sağlığı, yoksullara yardım başta olmak üzere birçok hizmet alanında maliyetleri büyük oranda artırmaktadır.
Genel vergi gelirlerinin düşmesi, belediyemizin genel bütçe gelirlerinden aldıkları payın önceki döneme kıyasla yüzde 50’den fazla oranda düşmesine yol açmıştır. Bu süreçte belediyenin kira ve otopark başta olmak üzere pek çok gelir kaleminde düşüşler yaşanmıştır. Çalışanlarının ücretlerini ödemekte bile zorlanmaktadır.
Kamuya açık alanlar, belediye hizmet birimleri, toplu ulaşım araçları ve diğer birçok kamusal bina ve alanın ilaçlanması da belediyemizin çevre sağlığı hizmetleri maliyetlerini kıyaslanamaz biçimde artırmaktadır.
İşyerlerinin kapanması veya faaliyetlerini durdurması, işten çıkarma ve ücretsiz izinler ve birçok meslek grubuna sağlık önlemleri çerçevesinde getirilen yasaklar, işsizliğin ani ve büyük oranda artmasına, dolayısıyla yaşayabilmek için acil yardım ihtiyacı bulunan vatandaş sayısının öngörülemez biçimde yükselmesine yol açmaktadır.
Bu artan ihtiyaçların yerel imkanlarla ve zaten zor durumda bulunan vatandaşların katkılarıyla karşılanması giderek güçleşmektedir.
Bu durum karşısında belediye olarak üyesi bulunduğumuz ve ülkemizin en büyük yerel yönetim birliği olan Türkiye Belediyeler Birliği’nin devreye girmesini bekliyoruz.
1945 yılında kamu yararına dernek olarak kurulmuş; 2005 yılında ise belediyeleri ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etme yetkisine sahip ve bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu tek yerel yönetim birliği haline gelmiş olan TBB’nin tüzüğü Birliğe bu görevi yüklemektedir.
Şöyle ki; Birlik Tüzüğü’nün Birliğin görevlerini belirleyen 7. maddesinin (ç) bendi “Belediyelerce bildirilen veya Birlik tarafından tespit edilen sorunların çözümü amacıyla girişimde bulunmak ve mevzuat önerilerini geliştirmek” görevine yer verirken, aynı maddenin (f) bendi de “Yurtiçi ve yurtdışı belediyeler arasında yardımlaşma ve işbirliği ile doğal toplumsal olaylardan etkilenen belediyelere dayanışmayı teşvik etmek ve destek olmak, bu amaçla belediyeler arasında koordinasyonu sağlamak üzere afet ve acil durum merkezi oluşturmak” hükümleri yer almaktadır.
Bu çerçevede yerel yönetimlerin acil kaynak ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir ekonomik destek paketinin bir an önce çıkartılarak uygulamaya konulması için TBB’nin, hükümet nezdinde, gerekli girişimlerde bulunması için çağrıda bulunuyoruz.
Gittikçe büyüyen ve ne zaman sona ereceği öngörülmeyen bu krizde belediyemizin gücü giderek azalmaktadır, dayanacak gücümüz kalmamıştır. Geciken her gün, telafisi olanaksız hizmet kayıplarına yol açacaktır. Türkiye Belediyeler Birliği bu tarihi sorumluluğunu üstlenerek, hemen ve en etkin biçimde harekete geçmelidir.”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nin girişimi üzerine, CHP’li belediyeler, benzer çağrı mektuplarıyla TBB’ye başvuruda bulunuyorlar.
Birbirlerine karışmamalı… Tedbir alınmalı…
Birbirlerine karışmamalı… Tedbir alınmalı…
Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, bölgede üretilen Kestane Balı’na, Orman Gülü Balı’nın karışmaması için tedbir alınması uyarısında bulundu.
Başkan Canlı yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ülke genelinde, Kestane Balı ve üretilmekte olan monofloral balların parmak izi ile ilgili çalışma yürüttüğünü hatırlattı.
Başkan Canlı, bunun sonucunda Kestane Balı, Pamuk Balı, Ayçiçek Balı, Narenciye Balı gibi balların kimliğine yönelik bir standart oluştuğunu belirterek, şöyle dedi: “Bunların içerisinde en belirgin olanı da Kestane Balı’dır. Zira Kestane Balı’nın tıbbi işlevi de var. Anti Oksidan özelliğinden, anti kanser özelliğine kadar tıbbi analizleri de yapıldı. Böyle bir durumda bu aşamaya gelmişken, iki tane bilmeyenin aldığı baldan dolayı, ‘Kestane Balı Beni Tuttu’ demesi, bilmeyenler üzerinde çok olumsuz bir durum oluşturacak. Çeşitli bölgelerde, çeşitli isimlerle de anılan Orman Gülü Balı tansiyon düşürebiliyor. Esasında bu tür balın üretilmesine bir şey denilmiyor ancak satışı da yasak. Dolayısıyla, üretimine başlanacak olan Kestane Balı ile Orman Gülü Balı’nın karışmaması için birlik üyelerimizi uyarıyoruz. Bu balın, Kestane Balı’na karışmaması için Kestane Balı akımı başladığında, mevcut balın tümünü ayrı olarak sağmaları gerekir.”
ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, birlik üyelerine gönderdiği uyarı yazısında ise “2020 yılı sezonunda Orman Gülü Balı üretilmiştir. Bu balın asıl ürünümüz olan Kestane Balı’na karışmaması için, arıcılarımızın önlem almasını rica ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bu kez şehitlerimize gittiler…
Bu kez şehitlerimize gittiler…
Zonguldak’ın Ereğli Türk Kızılay’ı Ereğli şube Başkanı Yaşar Ciğer ve yöneticileri bayramın ikinci gününde şehit ve gazilerin mezarlarını ziyaret ederek Fatiha okudu.
Türk Kızılay’ı Ereğli şube Başkanı Yaşar Ciğer ve yöneticileri, ilçenin çeşitli mezarlıklarında şehit ve gazi mezarlarını ziyaret ederek Kur’an-ı Kerim okutturdu. Ciğer ve ekibi Şehit Vefa Karakurdu, Şehit Oğuzhan Demir Düven, Şehit Hüseyin Bırak, Şehit Tunahan Kartal, Şehit Noyan Aydın, Kıbrıs Gazisi Halil Yaman Ve Kızılay Karadeniz Ereğli şubesi önceki dönem vefat eden başkanı Yusuf Oktay'ın kabirleri başında ziyaret ettiler.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Türk Kızılay’ı Ereğli şube Başkanı Yaşar Ciğer “Bugün Türk Kızılay’ı Karadeniz Ereğli şubesi olarak şehit ve gazi mezarlıklarını ziyaret ederek Kur’an-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okuyarak dualar ettik. Vatan uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen şehitlerimizin Şükran minnet ve rahmetle anıyoruz. Ayrıca önceki dönem Kızılay Şube başkanımız Yusuf Oktay'ın mezarında ziyaret ederek Yasin-i Şerif ve dualar okuduk. Rabbim dualarımızı kabul eylesin” dedi.
Kafa kafaya çarpıştılar…
Kafa kafaya çarpıştılar…
Zonguldak’ta ambulans ile otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında otomobil sürücüsü yaralandı.
Kaza, öğle saatlerinde Uzun Mehmet Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, 81 AAL 629 plakalı aracın sürücüsü B.S. yönetimindeki otomobil 67 AJ 695 plakalı ambulans ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın etkisi ile otomobil sürücüsü B.S., başını direksiyona çarpması sonucu hafif şekilde yaralandı. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen diğer ambulans ile yaralı sürücü Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan yaralının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.
O ilçede vakaların önüne geçilemiyor… Yetkililer nerede?
O ilçede vakaların önüne geçilemiyor… Yetkililer nerede?
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde AKAL fabrikasında çıkan vaka sayısının 15’i aştığı öğrenildi. Toplam vaka sayısının 81’i geçtiği ve Kaymakam Vedat Yılmaz’ın ilgili birimleri acil olarak topladığı, kaymakamlık binasında toplantıya çağırdığı öğrenildi. AKAL fabrikasında yapılan test sayısının 120’!yi bulduğu ifade edildi.
Alaplı’da son günlerde vaka sayılarında ciddi artış yaşandığı öğrenildi. AKAL Fabrikasında Koronavirüs salgınında test sonuçları pozitif çıkan işçi sayısının 15’i geçtiği ifade edildi. AKAL fabrikasında şu ana kadar 85 işçiye, filyasyon uygulandığı öğrenildi.
VAKALARIN ÖNÜ KESİLEMİYOR…
Alaplı’da şu anda kadar 83 Koronavirüs vakası olduğu öğrenilirken, vaka sayısının her geçen gün artması ise tehlike çanlarının çalmasına neden oluyor. İlçe merkezinde vatandaşların maskesiz gezdiği ve sosyal mesafenin korunmadığı da iddia edilirken, bugüne kadar maske ve sosyal mesafeden kaynaklı kesilen cezanın olmadığı da iddialar arasında yer aldı.
ALINMAYAN TEDBİRLER DURUMU BU HALE GETİRDİ…
Zonguldak merkez başta olmak üzere Ereğli, Devrek, Çaycuma, Kilimli, Kozlu gibi ilçelerde Koronavirüs ile ilgili alınan önlemlerin ardından vaka sayılarında düşüş yaşandığı yapılan istatistiklerde ortaya çıkarken, Alaplı ilçesinde Koronavirüs salgınında vaka sayısının hızla artış göstermesi gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklandığı iddia edildi.
TEST YAPILAN İŞÇİ SAYISI 120 OLDU…
Alaplı AKAL iplik fabrikasında çalışan işçilere Koronavirüs test uygulamasının devam ettiği ve bu uygulamada şu anda kadar toplam 120 işçiye test uygulandığı öğrenildi. Emin kaynaklardan alınan bilgilerde ise fabrikada şu anda kadar vaka sayısının 15’i geçtiği ve bu rakamın daha da artacağı yönünde yer verildi.
Konuyla ilgili olarak gerek Alaplı Kaymakamı Vedat Yılmaz ve gerekse de İlçe Sağlık Müdürü Alaplı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şakir Bahadır’dan açıklama bekleniyor.