Meslektaşımız Yalçın Şenol'un acı günü...

6 Eylül 2018 Perşembe 14:21

Meslektaşımız Yalçın Şenol'un acı günü...

Meslektaşımız Yalçın Şenol'un acı günü...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin günlük yayın yapan gazetelerinden olan Yenihaber Gazetesi   sayfa editörü ve matbaa ustası olarak görev yapan, meslektaşımız  Yalçın Şenol’un annesi 82 yaşındaki Ayşe Şenol, hayatını kaybetti.

Ayşe Şenol, tedavi gördüğü Karadeniz  Ereğli Özel Echomar Hastanesinde, 5 Eylül Çarşamba günü hayatını kaybetti. Haftalardır yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veren  Şenol’un kalbinin durduğu, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Merhume Ayşe Şenol’un cenazesi  6 Eylül Perşembe günü  Tepeören köyünde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından aile kabristanında toprağa verilecek.   

Merhum Ayşe Şenol’un  eşi Nevzat Şenol’da 1 Kasım 2017 tarihinde hayatını kaybetmişti.

Manset 67  olarak merhum Ayşe Şenol’a Allahtan rahmet, meslektaşımız Yalçın Şenol başta olmak üzere Şenol Ailesine baş sağlığı ve sabırlar dileriz.

Yorumlar

Bakan, ilk sondaj için tarih verdi

6 Eylül 2018 Perşembe 14:20

Bakan, ilk sondaj için tarih verdi

Enerji Bakanı Dönmez, MTA Oruç Reis gemisinin çalışmalarına ilişkin, "1-2 ay içerisinde, kışa girmeden orada ilk sondaja başlamak istiyoruz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de bulunan hidrokarbon, petrol, doğalgaz ve kömür rezervi araması yapan MTA Oruç Reis sismik arama gemisini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Gemideki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Dönmez, milli enerji ve maden politikası kapsamında hem enerji hem maden tarafında yerlileştirme ve yerli kaynak kullanımını arttırmak için ciddi bir hazırlık içerisinde olduklarını söyledi.

"Bunun için de keşif etmek gerekiyor. Keşif için de hem karada hem denizde hem de havada tüm gelişmiş yeni teknolojik ürünleri, teçhizatı kullanarak çalışmaları yürütüyoruz." diyen Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

"İçerisinde bulunduğumuz Oruç Reis Gemisi'ni, geçtiğimiz yıl eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak ile birlikte hizmete almıştık. Bu süre içerisinde hem gemi sefer güvenliği açısından hem de bunun üzerinde donatılmış modern elektronik cihazların sismik cihazlar açısından testleri ve denemeleri yapıldı. Sonuçta bu testlerden de başarı ile geçti. Artık resmi görevine de başlamış oldu. Bu gemi diğer benzerlerinden daha nitelikli, donanımlı. Her şeyden önce 2 ve 3 boyutlu sismik çalışma yapabiliyor. Yaklaşık bin 500 metrelik gemiye monte edilmiş özel bir kol yardımıyla deniz tabanındaki bir yeri toplayabiliyor. Hatta deniz tabanından yaklaşık 18 metre derinliğe inmek suretiyle örnek alabiliyor. Su içerisinden örnek alınabiliyor. Görüntüleme yapılabiliyor. Bunlar sayesinde kendi ekonomik kullanımımız altındaki sularımızda bu çalışmaları kendi milli gemimizde yapabiliyoruz."

"Karadeniz için ikinci bir gemi alma çalışmalarımız var"

Dönmez, geminin yaklaşık yüzde 90'ının yerli malzeme kullanılarak yapıldığına ve içerisindeki personelin tamamının da yerli personel olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız daha önce burada Barbaros Hayrettin Paşa, Türkiye Petrolleri'nin diğer gemisi ile yapılmaktaydı. Şimdi Barbaros Hayrettin Paşa, Akdeniz'de aramalarına devam ediyor. Oruç Reis, onun kardeşi burada. Onun bırakmış olduğu işleri tamamlamış olacak. İki boyutlu sismik çalışmalarının tamamı yapılmış durumda Karadeniz'de. Üç boyutlu sismik çalışmaların da şu an yüzde 20'sindeyiz. İki boyutlu sismik veriler incelendikten sonra bizim hidrokarbon rezervi keşfi tahmininde bulunacağımız alanlarda 3 boyutlu çalışmalar yapacak. Belki akabinde de sondaj çalışmaları yapacağız ama ilk sondajımız inşallah önümüzdeki 1-2 ay içerisinde Akdeniz'de olacak. İlk sondaj kuyumuzu başlatmış olacağız. O da yine millileştirdiğimiz bir gemi. Geçtiğimiz yıl satın aldığımız bu gemi ile artık Karadeniz, Akdeniz'de o sondajları o gemiyle yapacağız. Bir başka çalışmamız da Karadeniz için ikinci bir gemi alma çalışmalarımız var. Onlar da yürüyor. Hem Karadeniz'de hem Akdeniz'de petrol ve doğalgaz rezerviyle ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bakanlık olarak bir sloganımız var, 'Varsa bulacağız' diyoruz. İnşallah var, ümitliyiz. Biz bilimsel olarak yapılması gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz."

MTA Oruç Reis Gemisi'nin hidrokarbon rezervi denilen petrol, doğalgaz keşifleri için aramalar yaptığına dikkati çeken Dönmez, deniz tabanındaki teknik çalışmaları yapabildiğini, deniz suyuyla ilgili bir de sığ olmak şartıyla karayla ilintili maden formasyonlarını da keşfedebildiğini belirtti.

Deniz, dünyada bilinen teknolojide denizde madencilik yapılamadığını, petrol ve gaz çıkartılabildiğini aktardı.

"Kömür rezervini 18,5 milyar tona çıkardık"

Bir gazetecinin, maden politikası çerçevesinde yeni kömür rezervlerinin işletilmesine yönelik çalışmayı sorması üzerine Bakan Dönmez, "İki yıl öncesine kadar Türkiye'deki kömür rezervimiz bilinen 15 milyar tondu. İki yılda yaptığımız çalışmalarla bunun üstüne biz 3-3,5 milyar ton daha ekledik ve 18,5 milyar tona ulaştı." dedi.

Dönmez, üretimlerin yeterli olmadığını vurgulayarak, "Kabaca 90 milyon ton civarında üretimimiz var. Taş kömürü üretimimiz de yıllık 1 milyon ton civarında. Sırf bu havzadaki taş kömürü rezervi 1,5 milyar ton. Bu hızla gidersek bin 500 yılda tüketemeyiz. Hızımızı artırmamız gerekiyor. Sadece kamu kaynağı ile kamu gücüyle bu hızı arttırma imkanı yok. Özel sektörü de bu işin içerisine almak gerekliydi. O yönde geçtiğimiz yıl yasalarda ve yönetmeliklerde değişiklik yaptık. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) mevcut yerleri ve havzaları işletmeye devam edecek. Hatta iş gücünü arttırarak, modernize ederek bunları yapacak. Dolayısıyla da verimliliği arttırmış olacağız. TTK'nın işletemediği sahaları da ruhsat devri ihaleleri yapıldı. Şu anda 3 ihale yapıldı. Bunlar da özel sektör eliyle yapılmış olacak." değerlendirmesini yaptı.

"Düzenlemelerimiz hazır"

Bakan Dönmez, "Özel sektörün yıllık üretim öngörüsü var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Kamu ve özel dediğimiz aslında TTK'nın rödovansçıları var. Onlarla birlikte biz şu anda yaklaşık 1 milyon ton civarında üretiyoruz. Hedefimiz 5 yıl içerisinde 7,5 ila 10 milyon ton yıla çıkartmak üretimi. TTK'nın 8 bin 500, özel sektör ile birlikte 11 bin kişinin istihdamı söz konusu. Burada da istihdamı 2 katına çıkarmış olacağız. İstihdam 2 katına çıkacak ama üretimi 7-8 kat arttırmak istiyoruz. Bu nasıl olacak? Modernize edeceğiz. İş güvenliğinden taviz vermeden, sıfır tolerans... İş güvenliğiyle birlikte bu modern madenciliği, madencilikte gelişmiş kalkınmış ülkeler nasıl yapıyorsa biz de bunları yapacağız. Bunun için de düzenlemelerimiz hazır."

Akdeniz'de yapılacak sondajla ilgili soru üzerine ise Dönmez, "Şu anda Türkiye Petrolleri o gemiyle ilgili son testlerini, hazırlıklarını yapıyor. Onlar bittikten sonra amacımız 1-2 ay içerisinde kış girmeden orada ilk sondaja başlamak istiyoruz. Kendi ekonomik bölgemiz içerisinde yer alacak. Antalya açıklarında planlanıyor. Ümitliyiz ama bunu biraz zaman gösterecek, ne kadar isabetli olduğumuzu." diye konuştu.

MTA Oruç Reis Gemisi

Tuzla'da bir tersanede inşa edilen, yerlilik oranı yüzde 90'ı aşan MTA Oruç Reis Gemisi, Karadeniz'i tarayacak.

Boyu 86, genişliği 22 metre olan gemi, yakıt ve su depolarıyla erzak depoları tam dolu şekilde göreve çıktığında 35 gün boyunca denizde kalabiliyor. Ekonomik ömrü 30 yıl olan gemide, 28'i araştırmacı, 27'si gemi adamı olmak üzere 55 personel görev yapıyor. Gemide değişik açılarda aktif 35 kamera bulunuyor.

Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilecek kapasitede sevk ve manevra sistemlerine sahip olan MTA Oruç Reis Gemisi ile petrol ve doğalgaz araması yapılacak. Bunun yanı sıra geminin sağladığı verilerle karada deniz altındaki devamlılıkların izlenmesi kapsamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmaların yapılması amaçlanıyor.

MTA Oruç Reis Gemisi ile deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapıların görüntülenmesi, uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile de bin 500 metre derinliğindeki deniz tabanının izlenmesi, deniz suyundan ve tabanından numune alınarak ölçüm ve analizler anında yapılabiliyor.

kaynak:https://www.dunya.com

Yorumlar

Dolar, yönünü aşağı çevirdi

6 Eylül 2018 Perşembe 14:19

Dolar, yönünü aşağı çevirdi

Güne 6.60 seviyelerinde başlayan ve 6.64 seviyesine kadar çıkan dolar/TL, 6.60'ın altına geriledi.

Piyasada gözler, Merkez Bankası'nın 13 Eylül'deki faiz toplantısına çevrilirken, döviz cephesinde dalgalı seyir devam ediyor. Güne yükselişle başlayarak 6.64 seviyesini test eden dolar/TL, yeniden yönünü aşağı çevirdi ve 6.55 seviyelerine kadar indi.

Saat 13:00 itibariyle dolar/TL 6.5830 seviyesinde yer aldı.

Enflasyon verisi ardından TCMB 13 Eylül'deki PPK toplantısında faiz artışı yapılacağı sinyali olarak algılanan bir açıklama yaparken, dolar/TL yüksek seviyelerde seyrini sürdürse de nispeten sakinleşmiş durumda.

Son dönemde benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden sert bir şekilde negatif ayrışan TL, dün en iyi performansı gösteriren para birimi olmuştu.

Ancak TCMB beklentilileri nedeniyle aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kaldığı görülüyor.

TCMB'nin faiz artışına birçok analist kesin gözüyle bakarken, ne kadarlık artış yapılacağına dair beklentiler net değil. 

Analistler reel faizleri tekrar pozitif alana çekmek ve piyasalara güven telkin etmek için bin baz puana varan oldukça yüklü faiz artırımı yapılması gerektiğine dikkat çekse de TCMB'den daha temkinli bir faiz artışı gelebileceği varsayılıyor.

kaynak:https://www.dunya.com

Yorumlar

Katar'a ihracat yüzde 93 arttı

6 Eylül 2018 Perşembe 14:18

Katar'a ihracat yüzde 93 arttı

Türkiye'den Katar'a yapılan ihracat ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artarak 636 milyon dolara ulaştı

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye Katar'a 2017'in ocak-ağustos döneminde 330 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İki ülkenin sürekli artış gösteren siyasi ve ekonomik ilişkileri sonrası Türkiye'nin 2018'in 8 ayında ihracatı yüzde 93 artarak 636 milyon dolara yükseldi.

Katar'a ihracatta demir ve demir dışı metaller sektörü 118 milyon dolarlık tutarla zirvede yer aldı. Elektrik-elektronik sektörü ve kimya sektörü 75’er milyon dolarlık dış satım ile zirve ortağı oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 45 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı.

Serbest Ticaret Anlaşması ihracatçıyı sevindirdi

Açıklamada görüşlerine yer verilen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, iki ülke arasında ticareti etkileyen tarife ve tarife dışı engelleri kaldıran, serbest ticaret zemini sağlayan serbest ticaret anlaşmasının Katar'da düzenlenecek Uluslararası Ürün Fuarı öncesinde imzalanmasının çok isabetli olduğunu belirtti.

Fuar öncesinde iki ülke merkez bankalarının para takas anlaşması yaptığını hatırlatan Eskinazi, "Katar, Türkiye’de 15 milyar dolar yatırım kararı aldığını tüm dünyaya duyurdu. Türkiye ile Katar arasında imzalanan para takas anlaşması iki ülke arasında yerel para birimleri üzerinden ticareti kolaylaştıracak. Türk ihracatçılarımız Katar Uluslararası Ürün Fuarı’na katılarak ya da bu ülkeye yoğunlaşarak bu avantajlı iklimi fırsata dönüştürebilirler." ifadelerini kullandı.

Bu arada, Doha Fuar ve Kongre Merkezi'nde 8-10 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Ürün Fuarı'na Türkiye, Cezayir, Azerbaycan, Irak, Kuveyt, Fas, Umman, Tacikistan, Pakistan ve Tunus'un davet edildiği belirtildi.

kaynak:https://www.dunya.com

Yorumlar

4 milyon lira ödüllü terörist etkisiz hale getirildi

6 Eylül 2018 Perşembe 14:18

4 milyon lira ödüllü terörist etkisiz hale getirildi

Tunceli İl Jandarma Komutanlığınca Pülümür ilçesi Akdik köyünde 30 Temmuz'da düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin 'Çetin Kombat' kod adlı Musa Çetiner olduğu belirlendi.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Pülümür ilçesi Akdik köyü Söğütlü Mahallesi'nde 30 Temmuz'da düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen teröristin DNA testi yapıldı.

Test sonucunda, teröristin "Terörden Arananlar Listesi"nde "kırmızı" kategoride yer alan, 4 milyon lira ödüllü, sözde Dersim saha sorumlusu "Çetin Kombat" kod adlı Musa Çetiner olduğu tespit edildi

Terörist Çetiner'in silahlı terör örgütüne üye olma, adam öldürme, devletin egemenliği altında bulunan topraklarda, bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışma suçları olmak üzere 10 suçtan arandığı belirlendi.

Terörist Musa Çetiner'in Tunceli Nizamiye İlçe Emniyet Amirliği ve İlçe Jandarma Karakoluna yönelik 2016'da eş zamanlı gerçekleştirilen, bir askerin şehit olduğu terör eylemini planladığı, 2005'te Çetenli köy yoluna mayın döşenerek 2 askerin şehit edilmesine neden olduğu, 2011'de Iğdır Emniyet Müdürlüğüne saldırının talimatını verdiği, 2012'de Doğubayazıt Karakent köyü Soner inşaatında bulunan vatandaşların kaçırılması ve bir vatandaşın öldürülmesi eylemlerinin faili olduğu tespit edildi.

kaynak:https://www.dunya.com

Yorumlar