KADIN FUTBOLCULARIMIZA MİLLİ DAVET
KADIN FUTBOLCULARIMIZA MİLLİ DAVET
Kdz. Ereğli Belediyespor Kadın Futbol takımı alt yapısından iki futbolcu 28 0cak - 3 Şubat 2022 tarihleri arasında 2 etap olarak U15 Kız Milli Takımı'nın seçme kamplarına davet edildi.
Kdz. Ereğli Belediyespor altyapısından Yaren karaca (2007) ve Nehir Demirci (2008) doğumlu oyuncularımız U-15 milli takım aday kadrosuna davet edildi.
İlki 28- 31 Ocak, ikincisi 31 Ocak - 3 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek kamplarda teknik heyet tarafından belirlenen 88 oyuncu yer alacak.
101. Yıl dönümü
101. Yıl dönümü
Karadeniz Ereğli'de, İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin 101. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı önünde gerçekleştirilen tören çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz İkmal Üsteğmen Uğur Koçyiğit, yaptığı konuşma:
"Alemdar'ın Milli Mücadele'ye katılmasına ve tarih yapraklarına altın harflerle kazınmasına sebep olacak olaylar, Osmanlı nakliye gemisi Tir-i Müjgan in Kızılırmak ağzında karaya oturması ve Alemdar'ın onu kurtarmak için görevlendirilmesi ile başlamıştı. Alemdar'ın Tir-i Müjgan vapurunu kurtarma çalışmaları sırasında barınma ve ikmal ihtiyaçları için sık sık geldiği Samsun'da Kuva-i Milliye ye katılmış olan Ömer Karataş ve arkadaşlarının, Alemdar'ın Kaptan ve Baş çarkçısı ile yaptıkları görüşmeler Alemdar'ın kaçırılması fikrini olgunlaştırmıştı. Zira Kurtuluş Savaşı'nın fiilen başladığı, düzenli ordu çalışmalarının sonuca ulaştığı bu dönemde, cephelere sevk edilecek mühimmat, Rus limanından Trabzon ve Samsun'a, küçük motorlar ve takalar tarafından çekilmekteydi. İhtiyaç duyulan silah ve mühimmatın daha büyük miktarlarda olması nedeniyle yük taşıma kapasitesi yüksek ve hızlı gemilere ihtiyaç bulunmaktaydı ve Alemdar'a Milli Mücadele için büyük bir sorumluluk düşmekteydi.
Alemdar gemisinin 2. Kaptanı Güverte Üsteğmen Ali Dursun Bey'in aktardığına göre Milli Kuvvetlerin güçlü olduğu Zonguldak, Bartın ve Karadeniz Ereğli bölgesinde etkili olunabileceği düşünülerek İstanbul'dan yapılan kaçak nakliyatının da yetersiz olduğu değerlendirilmiş ve bir an önce Anadolu hareketine katılmak isteği netleşmişti.
Nihayet Alemdar gemisinin 2. Çarkçısı Üsküdarlı Osman Efendi 23 Ocak 1921 yılının gece yarısında 7 kahraman yurtsever ile birlikte ‘Vira Bismillah’ deyip gizlice Ereğli'ye rota vermişlerdi. Hava karardığı için baş ve kıç fenerler yakılmış, Ateşçi Göreleli Yusuf kazanı fayrap etmekteydi. Artık kazan tam sitim tutmuş ve harekete hazır hale gelinmişti. Boğaz'da karakol yapan müttefik gemilerinin arasından geçerken megafonla sorulan sorulara, ‘batmakta olan bir gemiye yardıma gidiyoruz’ diyerek işaretleşip karakol gemilerini aldatarak Boğaz'dan çıkılmıştı.
Fırtınalı havada dalgalarla boğuşan Alemdar zaman zaman hızını 14 mile çıkartarak yol alıyordu. Serdümen Recep Kahya boğaz çıkışından üç mil açıldıktan sonra 85 rotasına gelerek dümen tutmuştu. Rota Ereğli'ydi. 2. Çarkçı Üsküdarli Osman Efendi'nin gözü hep Boğaz'da, onları yakalamak isteyecek olan düşman donanmasındaydı. Serdümen Recep Kahya'nın gözleri ise ileride Ereğli Ölüce Deniz Feneri'nin ışıklarını gözlemekteydi. Ertesi sabah saat 08.00 sularında nihayet Ereğli'ye varıldı. Denizci Ereğli halkı, Milli Mücadeleye inanmış bir ruh içinde Alemdar'ı bağrına bastı. Ona her türlü kolaylığı sağladı. Alemdar'in Ereğli'ye gelişi halk tarafından sevinçle karşılandı.”
“Kahramanlarımızca Ereğli'ye getirilen Alemdar, sonrasında Trabzon'a hareket etmek üzere personel, kumanya ve yakıt ikmali yapmış, Askeri Polis teşkilatı kadrolarından Üsteğmen Ali Dursun ve Ereğli Liman Reisi Nazmi Bey'in seçtiği 12 yiğit denizci daha Alemdar'a katılmıştı. Hazırlıklarını tamamlayan Alemdar bu sefer 1. Kaptan İsmail Hakkı Bey komutasında, 2. Kaptan Güverte Üsteğmen Ali Dursun ve Çarkçıbaşı Beykozlu Adil beylerle birlikte toplam 9 personelle 27 Ocak 1921 gecesi saat 03.00'da, Ereğli'den demir alarak Trabzon'a intikal etmek üzere Sinop yönüne hareket etmişti.
Fakat bir ihbar sonucunda, Zonguldak'ta bulunan Fransız C-27 gambotu Baba burnu açıklarında Alemdar'ın yolunu keserek Alemdar'ı zapt etmiş ve Zonguldak Liman ağzına demirleterek tüm silahlara el koymuştu. Yalnızca Süvari ve Çarkçıbaşı tabancalarını saklama imkânı bulmuştu. 28 Ocak 1921 günü gemide bulunan 6 Fransız asker eşliğinde ve C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a hareket edildi.
2.Kaptan Güverte Üsteğmen Ali Dursun'un, '21 Türk 6 Fransız'a esir olamaz' sözüyle heyecanlanan personel, yapılan plan sonucunda verilen tamam parolası ile Ereğli'nin 10 mil açıklarında, kendi arasında kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele aldı ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli'ye dönüş yapmayı başardı. Bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar'a ateş açmış, çatışma seslerini Ereğli'den duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan yaklaşık 200 kişilik bir grupla C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak geminin açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak'a geri dönmesini sağlamıştı.
Alemdar, geminin kaçırılmasını önlemek maksadıyla Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtulmuş ve geminin bir miktar su alması sağlanmıştı. Serdümen Recep Kahya, bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşımızın ilk deniz şehidi olarak en yüksek mertebeye ulaşmıştı. Çatışmada 3 personel de yaralanmıştı. Recep Kahya'nın cenazesi, 28 Ocak 1921'de bütün Ereğli halkının katılımı ile Bozhane yoluyla, Yalı Caddesinden geçirilerek Hükümet Meydanına getirilmiş, İskele Camisinde kılınan ikindi namazına müteakip şehir mezarlığına defnedilmiştir.
Ereğli Limanı'na gelen 1 kruvazör ve iki muhripten oluşan Fransız filosu Alemdar'ı yeniden almak istemiş, ancak geminin baştan Kara olması nedeniyle bu isteklerinde başarılı olamadan geri dönmüşlerdir. Alemdar'da esir edilen 6 Fransız askerinin iadesi maksadıyla Kastamonu ve Havalisi Komutanı Mirliva Muhittin Paşa ile Fransız Amiraller arasında devam eden görüşmeler sonucunda 17 Şubat 1921 tarihinde Alemdar Antlaşması yapıldı. Buna göre, Fransız askerlerin iadesi karşılığında karasularımızda Türk Bayraklı gemilere dokunulmaması ve Alemdar'ın Ereğli'de kalması karara bağlanmıştır. Alemdar destanı, Milli Hükümet açısından 9 ay sonra 20 Ekim 1921'de Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşması'ndan önce kazanılan bir diplomatik zafer niteliğindedir.
7 aylık bir sürenin sonrasında Alemdar, 24 Eylül 1921 gecesi Ereğli'den gizlice hareket ederek 29 Eylül 1921'de Trabzon'a ulaşmıştır. 29 Ekim 1921'de Trabzon Nakliyat-1 Bahriye Kumandanlığı emrinde göreve başlamış ve Milli Mücadele sırasında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vapuru olmak üzere Rus limanında harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Alemdar böylelikle milletimiz için hayati önem taşıyan stratejik deniz nakliyatında unutulmayacak değerde önemli hizmetler yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleri ile mücadele etmiş; Romanya ve Bulgaristan'a deniz yolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir. Alemdar büyük zaferden sonra 1924-1959 yılları arasında Seyr-i Sefain İdaresi altında kurtarma görevlerinde bulunmuş ve 1959 yılında hizmet dışına çıkarılmıştır. 1964 yılından sonra özel firmalar tarafından kullanılmış, 1982 yılında sökülmek üzere satılmıştır.”
Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, askeri erkan ile ilçe protokolü katıldı.
Hasar gördü
Hasar gördü
Karadeniz Ereğli ilçesi Kışla sanayi sitesinde iş yerinin sundurması çöktü. Yaşanan kazada 3 araç hasar gördü.
Olay ilçeye bağlı Kışla Mahallesi Kışla sanayi sitesinde meydana geldi. Alınan bilgilere göre yaklaşık 5 gündür yağan yoğun kar yağışı sonrasında olumsuz olaylar peş peşe geldi. Birçok iş yerinin çatısı çökerken Kışla sanayi sitesinde de bir iş yerinin sundurması çöktü. Çöken sundurmanın altında kalan 3 araçta maddi hasar meydana geldi. Sabaha karşı meydana gelen olayda yaralanan olmazken, iş yerine gelen dükkan sahibi gördüğü manzara karşısında şoka girdi. Sundurmanın kaldırma çalışmasına başlanırken, araçlarda oluşan hasar için rapor tutulduğu öğrenildi.
ALEMDAR BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİN SİMGESİDİR
ALEMDAR BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİN SİMGESİDİR
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kurtuluş Savaşımızın ilk ve tek deniz zaferinin 101’inci yıldönümünde mesaj yayımlayarak “Alemdar Gemisi bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesidir” dedi.
Başkan Posbıyık’ın mesajı şöyle:
“Gazi Alemdar Gemisi mürettebatı, kahraman denizciler 101 yıl önce burada destan yazdılar.
Alemdar Gemisi’ne kahramanlık ruhunu veren ilk deniz şehidimiz Serdümen Recep Kahya’yı ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz çarpışması burada yaşanmış, ilk ve tek deniz şehidi burada verilmiştir. Bu tarihsel olayı hatırlamak ve bunun ruhunu her zaman aklımızda tutmak zorundayız. Alemdar Gemisi burada bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesidir.
Kurtuluş Savaşımız emperyalistlerin işgaline karşı bir bağımsız yurt kurma mücadelesidir. Bu savaşımız ekonomik, askeri ve siyasi açıdan tam bağımsızlığı içerir. Gazi Alemdar Gemisi bize bugün denizlerimize sahip çıkma bilincini vermektedir.
Bağımsızlık, güçlü bir Deniz Kuvvetleri demektir. Tersanelerine, limanlarına sahip çıkmak, bunların her birini dünyayla rekabet edebilecek duruma getirme hedefi demektir.
Denizlerde sağlanacak barış ve kardeşlik, insanlık için huzur ve umuttur.
Gazi Alemdar Gemisi’ne, ilk ve tek deniz şehidimize, gazilerimize madalya verilmesini bekliyoruz. CHP’li ve AK Parti’li 5 Zonguldak milletvekilimiz bir araya gelerek Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesiyle ilgili teklif hazırladılar ve TBMM’ ye sundular. Bu teklifin TBMM tarafından ele alınıp hak ettiğimiz madalyanın verilmesini heyecanla bekliyoruz. Bu talebimizin takipçisiyiz. Ancak şunu da vurgulamalıyım ki, bu gemi ve mürettebatı, Kdz. Ereğli halkının ve denizcilerin gönlünde İstiklal madalyasını yıllar öncesinden almıştır.
Bu kahramanlık destanının, Alemdar Gemisi mürettebatının, Ereğli halkının İstiklal için verdiği mücadelenin yıldönümünde şehit ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyorum.”
BAŞKAN POSBIYIK: CUMHUR İTTİFAKI VE ENERJİ-SA NE İŞ YAPAR?
BAŞKAN POSBIYIK: CUMHUR İTTİFAKI VE ENERJİ-SA NE İŞ YAPAR?
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhur İttifakı temsilcilerine seslendi; “Cumhur İttifakı temsilcileri ve Enerji-Sa ne iş yapar? Köylere, kente elektrik verilemiyor. Elektriği ben mi özelleştirdim, AKP hükümeti yapmadı mı? Niye çalıştırmıyorsunuz Enerji-Sa’yı. Siz ancak lak lak konuşup sürekli belediyeyi tenkit edersiniz. Politikanın ehil ellerde olmadığı açık ve net belli. Yeni yetme politikacılar sadece elleri cebinde bol bol konuşuyorlar.”
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sürekli yaşanan elektrik kesintileri ve şehirlerarası yollardaki sıkıntılar nedeniyle yaşanan lojistik sorunu nedeniyle Cumhur İttifakı temsilcilerine ve Enerji-Sa’ya tepki gösterdi.
-ENERJİYİ SİZ ÖZELLEŞTİRMEDİNİZ Mİ?-
Köylere ve kente elektrik verilemediği için vatandaşların perişan olduğunu anlatan Başkan Posbıyık, şunları söyledi:
“Enerji-Sa ne iş yapar. Enerji dağıtımı özelleşmeden önce de vardı. Onların aletleri, dozerleri, kepçeleri olurdu. Ağaçların dallarını kesmek için motorları vardı. Ama şimdi Enerji-Sa da ekipmanları olmadığı için işin içinden çıkamadığı için topu belediyeye atmaya başladı. Halen daha vatandaşların çoğu ‘elektrik enerjisini belediye veriyor’ gibi bir algı içinde olduğu için elektriği kesilenler devamlı belediyeye ”enerjimiz yok”, “elektrik gelmedi” diye telefon ediyor. Elektriğin bizimle alakası yok. Bu hükümet bunu özelleştirdi, Enerji-Sa’ya verdi. Eskiden hepsinin araçları vardı, kesme aletleri vardı. Dağın tepesinde dallar elektrik tellerine vurdu, elektrik tellerini kopardı; Enerji-Sa buraya ulaşamıyor, belediyeye araç ver, diyor. Ben hangi birisine yetişeceğim. Enerji-Sa benimle ortak mı çalışıyor. Kazandığı paranın yarısını belediyeye mi veriyor anlamak mümkün değil.
-ENERJİ OLMADIĞI İÇİN SULAR KESİLİYOR-
Su kesintisi de bu nedenle oluyor. Yoksa Ereğli Belediyesi’nin su sıkıntısı yok. İki Ereğli’ye daha su verecek kadar kapasitemiz var ama enerji kesildiği zaman Enerji-Sa görevini yapmadığı zaman suyu da etkiliyor. Neden; enerji olmadığı için su pompaları çalışamıyor. Depolara su basılamıyor ve su evlere gitmiyor, burada belediyenin ne kabahati var?
-CUMHUR İTTİFAKI NE İŞ YAPAR?-
Burada Cumhur ittifakı Kdz. Ereğli temsilcilerine seslenmek istiyorum; siz ne iş yaparsınız. Evet, ne yaptığınızı biliyorum; bol bol poz verirsiniz. Eliniz cebinizde ahkam kesersiniz. Boş boş laf edersiniz. Zaman zaman özelleştirme yolunda hızla ilerleyen TTK’nın 500 metre derinine girip madenci elbiselerini giyip poz verirsiniz, fotoğraf çektirirsiniz. Hepiniz de çok fotojeniksiniz gerçekten. Benim de çok hoşuma gidiyor fotoğraflarınız...
-ENERJİ-SA ÇALIŞMIYOR-
Cumhur ittifakı Ereğli temsilcileri, Enerji-Sa çalışmıyor. Enerji gitmiyor köylerimize. Şehirdeki evlere enerji gitmiyor. Benim evimde de enerji yok şu anda. Bereket jeneratör aldım küçük, onunla idare ediyorum. Siz ne iş yaparsınız, sürekli belediyeyi tenkit ediyorsunuz. Bu memlekette herkes belediyeyi tenkit edebilir, başım üzerinde yerleri var ama Enerji-Sa, mazot ikmali, anayolların açılmaması, köy yollarının açılmaması konusunda bir tek Cumhur ittifakı Ereğli temsilcileri konuşamazlar. Allah onları çarpar. Lak, lak, lak boyuna konuşuyorlar, ne iş yaparsınız siz? Enerji-Sa’yı neden çalıştırmıyorsunuz? Elektriği ben mi özelleştirdim, AKP hükümeti yapmadı mı? Niye siz Cumhur İttifakı olarak Enerji-Sa’yı harekete geçirmiyorsunuz da durmadan bize laf atıyorsunuz. Politikanın da artık eski havası kalmadı. Politikanın ehil ellerde olmadığı açık ve net belli. Yeni yetme politikacılar sadece elleri cebinde bol bol konuşuyorlar.
-CUMHUR İTTİFAKI TEMSİLCİLERİ BİZİ TENKİT EDEMEZ-
Ben açık ve net olarak söylüyorum. Biz Ereğli’de elimizden gelen görevi layıkıyla yapıyoruz. Gece gündüz uyumadan yapıyoruz. Az evvel de ifade ettiğim gibi ilk günden itibaren 59 tane bulvar, cadde sürekli açık tutuldu. Şimdi de 348 sokağa girdik. Oralarda çalışma yapıyoruz. Hiç durduğumuz falan yok. Yoklukları var etmeye çalışıyoruz. Ayrıca; bizden yardım isteyen köylere ve diğer resmi kurumlara yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bizi vatandaşlarımız eleştirebilirler, başımız üzerinde yeri var ama Cumhur ittifakı temsilcileri bizi tenkit edemezler. Buna hakları yok. Eğer böyle bir şey yaparlarsa Allah onları çarpar, bunu tekraren söylemek istiyorum.
-ŞEHİRDE KALORİFERLERİN BAŞANDA AHKAM KESMEYİN, KÖYLERE GİDİN-
Yakın köylere dahi hizmet vermeye çalışıyoruz. Bütün köylerin yolları kapalı. Enerji yok. Bu cumhur ittifakının üyeleri şehirde kaloriferinin basında oturmuş ahkam kesiyorlar. Köylere gitsenize. Köy yollarına gitsenize, vatandaş perişan vaziyette. Tekrar ediyorum. 30 civarında makine çalışıyor Ereğli’de gece gündüz çalışıyoruz. Allah razı olsun bütün müteahhitlerden, iş makinelerini aldık. Bir çoğu da operatörüyle beraber gönderdi. Biz vicdanen rahatız. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, yokları var etmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde çalışmamıza devam ediyoruz. Bütün vatandaşlarıma en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”