5 İLDE DEĞİŞİKLİK
5 İLDE DEĞİŞİKLİK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararıyla, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan Emniyet Genel Müdür Yardımcılığına, Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ise İstanbul Emniyet Müdürlüğüne atandı.Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci Adana Emniyet Müdürlüğüne, Niğde Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğüne, Gümüşhane Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş Niğde Emniyet Müdürlüğüne, Polis Başmüfettişi Celal Taşçı ise Gümüşhane Emniyet Müdürlüğü görevine getirildi.
Kararnamede Zonguldak İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı'nın adı yer almadı.
EMLAKÇI DA KORANA ÇIKTI
EMLAKÇI DA KORANA ÇIKTI
Zonguldak’ın Ereğli İlçe kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında, cenaze ve düğün ortamlarda sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını somut olarak belirlersek, affetmeyeceğiz, cezai işlem uygulayacağız” dedi.
Çorumluoğlu yaptığı açıklamada, özellikle cenaze sonrası taziye ziyareti ve düğün – nişan gibi konularda çok sayıda ihbar aldıklarını söyledi.
EMLAKÇIDA COVİD-19 ÇIKTI
Ülke genelinde vaka sayısının yeniden artış göstermesinin nedeninin, insanların olayları ciddiye almamasından kaynaklandığını belirten Çorumluoğlu, şöyle dedi: “Ereğli’de de geçenlerde bir günde 8 vaka görüldü, bu bir rekordur. Basından takip ediyorum; Alaplı’da bir market çalışanında Covid-19 pozitif çıkmış. Geçenlerde Ereğli’de de bir emlak firması sahibinde pozitif çıktı, halen hastanede yatıyor. Bu virüsün kimde çıkacağı belli olmuyor ve çok çabuk bulaşabiliyor Kimde çıkacağı da belli değil.
KISMİ KARANTİNA UYGULUYORUZ
Ne yazık ki bir yandan milletin cesareti, diğer yandan ekonomiyi harekete geçirme girişimleri bu gibi sonuçları doğuruyor. Artık insanları ev ev kapatmaya başladık. Çayırlı’dan sonra Çaylıoğlu’nda da kısmi karantina uygulanmaya başlandı. Kozlu da aynı şekilde. Yani bir kişinin hatası yüzünden mahalle sıkıntıya giriyor. Vatandaş da bir birini uyarması lazım eğer uyarmıyorsa burada bir hata var. Jandarmayı diktiğimizde kimsenin sesi çıkmayacak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, cenaze ve düğün ortamlarda sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını somut olarak belirlersek, affetmeyeceğiz, cezai işlem uygulayacağız. Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımızın söylediği gibi; sosyal mesafe, maske kullanımı ve el hijyeni dönemi bitmiş değil. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını bekliyoruz.”
ÇAMURA SAPLANDI , İTFAİYE KURTARDI
ÇAMURA SAPLANDI , İTFAİYE KURTARDI
Zonguldak'ın Kozlu İlçesinde çamura saplanan otomobil itfaiye ekiplerinin yardımı ile çamurdan çıkarıldı.
Olay, Kozlu İlçesine bağlı Taşbaca Mahallesinde meydana geldi. Bir araç sürücüsü yağan yağmurun da etkisiyle çamurdan geçemedi. Araç çamura saplanınca durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Bölgeye gelen Kozlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri halat yardımı ile çamura saplanan aracı çekerek kurtardı.
TAT ALMA DUYUMU KAYBETTİM DEDİ , TESTİ POZİTİF ÇIKTI
TAT ALMA DUYUMU KAYBETTİM DEDİ , TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Tat alma duyusunu kaybeden kasiyerin testi pozitif çıktı
Alaplı’da BİM adlı market zincirinde kasiyer olarak çalışan kadın, tat alma duyusunu kaybettiği gerekçesiyle Ereğli Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Corona Virüs olduğundan şüphelenilen genç kadının test sonuçları pozitif çıktı.
Kavga Yok Masaya Gelin
Kavga Yok Masaya Gelin
Posbıyık Erdemiri masaya Çağirdi İşte O Basın Acıklaması:
Hepinizi sevgi, barış ve dostluk duygularımla selamlıyorum.
Bugün önemli bir konuyu sizinle paylaşma gereği duydum. Önce kısa bir hatırlatma yapacağım.
Kdz. Ereğli halkı maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat ederek Korona virüsten korunabiliyor.
Biliyorsunuz, Zonguldak +1 diye geçiyor. Neden? Çünkü Zonguldak madenci şehri, sanayi kenti… Termik santraller var. Korona virüsün hava kirliliği ile kötü çevre koşulları ile bağı olduğu ifade ediliyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Ereğli’de de Erdemir var. Erdemir’den kaynaklı kirlilik yükünü izliyoruz. Maalesef yeterli önlem alınmıyor; şehrimizde solunum yolları hastalıklarının, löseminin, kanserin hızla çoğaldığını hepimiz biliyoruz.
Hep vurguluyorum. OYAK’ın ERDEMİR ‘de tek derdi var; üretimi artırmak, daha fazla kar etmek… Ama biz Ereğli halkını, çalışanları, sanayicileri, nakliyecileri, taşeron işçileri, sosyal dayanışmayı, istihdamı, insan haklarını umursuyoruz. Çevresel kirliliği engellemek, çevre sağlığını korumak için gereken yatırımlara öncelik verilmesi gerekiyor ama bu yatırımların Erdemir’in önceliğinde yer almadığını görüyoruz.
Bu şehrin yerel yönetimi olarak ortaya çıkan sorunları diyalog ile çözmeye çalışıyoruz. Diyalogla çözülebilecek konularımız, sıkıntılarımız söz konusu. Bir emlak vergisi, elektrik ve havagazı, yangın vergisi sorunumuz var. İmar kirliliği sorunumuz var, ruhsat sorunlarımız var, çevre kirliliği sorunumuz var. Bu konular sorun yumağı haline gelmeden çözülebilsin diye belediye olarak üzerimize düşen görevleri sonuna kadar yapmaya gayret ediyoruz. ERDEMİR-OYAK’ın da böyle bir yaklaşım içinde olmasını bekliyoruz.
Ama yıllarını Ereğli’ye ve ERDEMİR’e vermiş bir kişi olarak iddia ediyorum. Bizim bu konularla ilgili diyalog içinde olabildiğimiz ERDEMİR’deki ara kademe yöneticileri, karar verme noktasındaki üst kademe yöneticilere ya eksik bilgi aktarıyorlar, ya yanlı ve yanlış bilgi veriyorlar. Ya da eskiden yaptıkları yanlışlıkların ortaya çıkmasını örtebilmek için yanlışlarında ısrar ediyorlar.
Biz, yasal olanı talep ediyoruz. Erdemir’in yasal yükümlüklerini eksiksiz yerine getirmelerini bekliyoruz.
Başta emlak ve imar mevzuatı açısından ve diğer konularda tespitini yaptığımız eksik ve hatalı beyan ve belgelerin düzeltilmesini istedik. Biliyorsunuz İMAR AFFI “olarak bilinen süreç 31/12/2019 tarihi itibarıyla bitti. Defalarca yazılı, sözlü bildirimde bulunduk. İmar affından yararlanıp yapı kayıt belgesi alınmış ise bildirmelerini istedik. Maalesef bu bilgi ve belgeler tarafımıza sunulmadı. Belediyemiz tarafından yürütülen emlak vergisi ile imar mevzuatı çalışmaları yasal zorunluluk olup, tüm işlemler bu çerçevede yürümeye başladı. Yerel yönetim olarak yasal olarak yapmakla yükümlü olduğumuz işlemleri yapmak zorunda kaldık.
Tüm vatandaşlar ile sanayi kuruluşları;
- “Elektrik ve havagazı tüketim vergisi” ödemektedir.
- “Emlak vergisi” ödemektedir.
- Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi almaktadır.
Ama Erdemir bu vergilerin bazılarını ödememekte, bazılarını eksik ödemektedir. Ruhsata tabi yapılarının bazıları ise ruhsatsız durumda.
Belediye olarak bu konularla ilgili defalarca söyledik, yazdık. Harekete geçilmeyince bu hususlarla ilgili işlemler yapmaya başladık. Halen bu işlemler devam etmektedir. Fabrika sahasının planlamasından, yapıların ölçülmesinden, imar ve ruhsat hukuku yönünden pek çok problem var. Bunların sonuçları var. Bu sonuçlar konusunda üst kademe yöneticilere doğru bilgi gitmiyor.
Belediyemiz yasal hakkını arıyor, arayacak. Yasal yükümlülüklerimiz var. Belediyenin zaman kaybetmeye vakti yok.
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları 4.5 milyon metrekarelik bir alana sahip. Bunun 2 milyon 250 bin metrekaresi Hazine arazisi, 1 milyon 200 bin metrekaresi deniz cürufla doldurularak kazanılan alan, 50 bin metrekaresi Belediye ve şahıs arazileri. Özel Güvenlik Bölgesi gerekçesi ile belediyenin ve vatandaşın arsaların kullanımını da engelliyorlar. Bu hususta da harekete geçeceğiz.
ERDEMİR’e sorunları çözmek üzere birçok kez çağrı yaptık, yapıyoruz. İki ay önce İdare Meclisi Başkanı’yla İstanbul’da yemekte bir araya geldim. Burada yaptığımız görüşmede, karşılıklı olarak konuları ele aldık. Kendilerinin yanlış bilgilendirildiğini orada da söyledim. Başta yüksek fırın ruhsatı olmak üzere bir kaç ruhsatın kendileri için öncelikli olduğunu söylediler. Biz zaten tüm vatandaşlarımızın olduğu gibi ERDEMİR’in de ruhsat başvuruları konusunda gereken çalışmaları sürdürüyorduk. Döner dönmez konuyla ilgilendim. Söz konusu ruhsat başvurusunda ERDEMİR’in kendi iç müdürlüklerinden ve yapı denetim firmasından kaynaklanan eksiklikleri ve neler yapmaları gerektiğini, derhal bildirdik. Gereken adımları attık.
Biz de onlardan Ereğli halkı ve Belediye olarak, kanunların ve mevzuatın emrettiği adımları atmalarını bekledik. Bunların neler olduğu konusunda kendilerini bilgilendirmiştim. Görüşmemiz sırasında gayet olumlu yaklaştı. Kendilerinin yasal yükümlülüklerini yerine getirme konusunda gerekli adımları atacağını, bizzat konuyla ilgileneceğini söyledi. Ama bugüne kadar hiçbir olumlu adım atmadıkları gibi görüşmekten de kaçınıyorlar.
Yine aynı görüşmede ifade ettim. İki tarafın teknik heyetleri bir araya gelseler konulara açıklık getirileceğini ve sorunların çözüleceğini söyledim. Ancak hiçbir cevap alamadık.
Bu konuları Ereğli ve Ereğli halkı için çözüme kavuşturmak zorundayız. OYAK Genel Kurulu’nun bu konuyu ele almasını ve duyarlılık göstermesini talep ediyorum.
Fabrika içinde belediyeden izin almadan yapı yapamazlar. Yaparlarsa kaçak olur. İzin alamadan yapıya ek yapamazlar. Yaparlarsa kaçak olur. Fabrikada yapılan inşaatların ölçümlerine ait bilgi ve koordinatlar bizde bulunuyor. ERDEMİR yetkililerinde bu bilgiler yok. Yaptığımız tespitlere dayalı olarak gerekli ceza kesildi. Teknik ekibimiz fabrika sahasında Belediyemizce yapılaması yasal zorunluluk olan çalışmalarını halen sürdürüyor.
Söz konusu çalışma kapsamında tespit edilen, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak inşa edilen yapılar kanun gereğince savcılığa da bildirilmiştir.
OYAK-ERDEMİR yönetimine yeniden çağrı yapıyorum. Ereğli halkının hakkını savunmaya devam edeceğiz. Kanunların elverdiği ölçüde Ereğli halkının haklarının korunması adına tüm gayretimizle mücadele edeceğiz. Tüm sorunlar masada duruyor. Diyalog yolu ile tüm bu sorunların çözümü de mümkün. Masaya gelin. Ereğli halkının haklarını biz temsil ediyoruz.
Halil Posbıyık
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı