OYAK’ta yeni dönem

OYAK’ta 2016 yılından bu yana Genel Müdür olarak görev yapan Süleyman Savaş Erdem, bayrağı Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’a devretti. Yalçıntaş yaptığı ilk açıklamada, OYAK Genel Müdürlüğü görevine atanmaktan onur duyduğunu dile getirerek “Böylesi derin kurumsal mirasa sahip bir yapıda görev üstlenmek, benim için yalnızca profesyonel bir adım değil aynı zamanda bir vefa ve hizmet meselesidir” dedi.
Akademi, iş dünyası ve meslek kuruluşlarında uzun yıllara dayanan çok yönlü deneyimiyle tanınan Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, OYAK’ın yeni Genel Müdürü oldu. OYAK Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen devir teslim töreninde, Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, görevini Süleyman Savaş Erdem’den devraldı.
Prof. Dr. Murat Yalçıntaş yaptığı açıklamada, OYAK Yönetim Kurulu tarafından Genel Müdürlük görevine atanmaktan onur ve sorumluluk duyduğunu ifade etti. OYAK’ın, 65 yıla yakın köklü geçmişi, güçlü mali yapısı, sürdürülebilir yatırım anlayışı ve üyelerine olan sarsılmaz bağlılığıyla Türkiye’nin en saygın ve stratejik kurumlarından birisi olduğunu vurgulayan Prof. Yalçıntaş, “Böylesine derin kurumsal mirasa sahip bir yapıda görev üstlenmek, benim için yalnızca profesyonel bir adım değil, aynı zamanda bir vefa ve hizmet meselesidir” dedi.
Prof. Dr. Yalçıntaş, OYAK Yönetim Kurulu’nun vizyonu doğrultusunda kurumsal değerlerden ödün vermeden, daha şeffaf, daha katılımcı ve daha verimli bir yönetim anlayışıyla çalışacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
“OYAK’ı güçlendirecek adımları kararlılıkla atarken hem üyelerimize hem de ülke ekonomimize daha fazla değer katmayı hedefleyeceğiz. Üyelerimize sağlanan faydaların artırılması, kurumumuzun ülke ekonomisine katkılarının çeşitlendirilmesi ve OYAK’ın geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesi temel önceliklerim arasında yer alacak. Hep birlikte, OYAK’ı daha aydınlık bir geleceğe taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.
Duyulan güvene layık olmak için büyük bir gayret ve samimiyetle görevimin başında olacağım.”
Prof. Dr. Murat Yalçıntaş kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Murat Yalçıntaş, Brüksel’deki Vrije ve Boston Üniversiteleri’nde ortak işletme yüksek lisans programını, İstanbul Üniversitesi’nde İşletme alanında doktorasını tamamladı. İş hayatına İslam Kalkınma Bankası’nda başlayan Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kurumda üst düzey görevler üstlendi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde ‘profesör’ unvanıyla akademik çalışmalar yapan Yalçıntaş, aynı zamanda iş dünyasında da çeşitli görevler aldı. 2021–2024 yılları arasında BMC Otomotiv CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı; TOGG Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de üstlendi.
Stratejik yönetim, liderlik, inovasyon ve oyun teorisi gibi alanlarda çok sayıda akademik çalışmaya imza atan Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’ın, yönetim bilimi ve iş dünyası deneyimlerine dayanan dört kitabı bulunuyor. Uluslararası düzeyde birçok ödüle layık görülen Yalçıntaş, İngilizce veFransızca biliyor.
Gersan İşyerinde Sözleşme İmzalandı

Gersan İşyerinde Sözleşme İmzalandı, Yeni Dönem, Yeni Kazanımlar
Gersan işyerimizde bir süredir devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, dün itibarıyla başarıyla sonuçlanarak imza altına alındı. Bu süreçte elde edilen yeni haklar ve kazanımlar, Türk Metal emekçilerinin birlik ve kararlılığıyla taçlandı.
İnandığımız bir gerçek var ki; üyelerimiz, her daim günün koşullarında en iyisini hak ediyor. Bu ilkeyle yürütülen müzakerelerde, başta Genel Başkanımız Sayın Uysal Altundağ’ın net ve vizyoner talimatları, Genel Başkan Yardımcımız ve bölgemizden sorumlu Sayın Yusuf Ziya Odabaş’ın sahadaki güçlü desteği ve özverili takibiyle süreç, üyelerimizin mutluluğuyla sonuçlandı.
Ayrıca bu sürece sağduyulu yaklaşımları ve çözüm odaklı iletişimleriyle katkı sunan işveren vekillerine de içten teşekkür ederiz. Sosyal diyalogun ve karşılıklı anlayışın en güzel örneklerinden biri olarak tarihe geçen bu sözleşme, sendikal inancın ve emeğe saygının bir zaferidir.
Her zaman olduğu gibi kazanan, sendikasına güvenen, birliğini bozmayan ve emeğine sahip çıkan Türk Metal üyesi emekçiler olmuştur. Bu kazanım, sadece bir sözleşmenin ötesinde; birlikte mücadele eden yüreklerin ve alın terinin ortak zaferidir.
Emeğiyle var olan, inancıyla büyüyen tüm üyelerimize hayırlı olsun.
GALA GECESİ

Türk Metal işçisinden muhteşem final.
Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şubemiz tarafından düzenlenen futbol turnuvası, muhteşem bir gala gecesi ile ve büyük bir katılımla, coşkuyla tamamlandı. Toplamda 23 takımın yer aldığı turnuvada, üyelerimiz hem sportif rekabetin keyfini yaşadı hem de kardeşlik duygularını pekiştirdi.
Turnuvada gösterdikleri performansla dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan takımlar şu şekilde sıralandı:
🏆 Şampiyon Takım: Sevkiyat Müdürlüğü 🥈 İkinci Takım: Sürekli Dökümler Müdürlüğü 🥉 Üçüncü Takım: Sinter Müdürlüğü
Bu başarılı takımlarımıza ödülleri, düzenlenen gala gecesinde Genel Başkan Yardımcımız Sayın Yusuf Ziya Odabaş, fabrika genel müdürümüz, direktörlerimiz ve müdürlerimiz tarafından takdim edilerek taçlandırıldı.
Bu organizasyona destek veren tüm yöneticilerimize, katılım sağlayan takımlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür eder, birlik ve dayanışma ruhuyla nice organizasyonlarda buluşmayı dileriz.
Erdemir ve İsdemir, stratejik yatırımlarını devreye aldı

OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir ve İsdemir, sürdürülebilir büyüme ve Net Sıfır Yol Haritası hedefleri doğrultusunda stratejik adımlar atmaya devam ediyor. Söz konusu hedef doğrultusunda yatırımlarına hız veren Erdemir, 4’üncü Kok Bataryası ve Yan Ürünler Tesisi’nin, İsdemir ise yeni nesil 1. yüksek fırının devreye alındığını KAP açıklamalarıyla duyurdu.
OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir ve İsdemir, Net Sıfır Yol Haritası ve sürdürülebilir büyüme hedefi doğrultusunda iki büyük yatırımı devreye aldı. Erdemir, 4’üncü Kok Bataryası ve Yan Ürünler Tesisini, İsdemir ise Türkiye’nin en büyük kapasiteli yeni nesil 1. yüksek fırın yatırımını tamamlayarak üretime başladı.
Tüm faaliyetlerini sorumlu üretim ve sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yürüten Erdemir, çevreye duyarlı üretim anlayışının bir göstergesi olan 4’üncü Kok Bataryası ve Yan Ürünler Tesisi yatırımıyla rekabet gücünü artıracak.
Erdemir’in; kok üretim dengesinin sağlanması, çevresel performansın iyileştirilmesi ve yeni bir tali ürün tesisi kurmak hedefiyle devreye aldığı tesis, yıllık 800 bin ton üretim kapasitesine sahip. Erdemir’in ithal kok ihtiyacını ve dışa bağımlılığını azaltacak olan 4’üncü kok bataryası, maliyetleri azaltarak üretimde arz güvenliğini de güçlendirecek.
Emektar 1’inci ve 2’nci batarya veda etti
1965 yılından bu yana hizmet veren 1’inci ve 2’nci bataryaların yerini almak üzere inşa edilen 4’üncü Kok Bataryası ve Yan Ürünler Tesisi, gelişmiş toz toplama ve filtre sistemlerinin yanı sıra yüksek düzeyde otomasyon alt yapısı gibi birçok ileri teknolojiyle donatıldı. Tesisin mühendislik, planlama, uygulama, sözleşme, satın alma, inşaat, montaj ve test süreçleri, alanında uzman ve tecrübeli Erdemir Mühendislik ve Erdemir ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Erdemir’in mühendislik gücünü ve inovasyon kapasitesini yansıtan yatırım, şirketin sanayi faaliyetlerini çevresel sorumluluk bilinciyle şekillendirme konusundaki kararlılığını ortaya koyması açısından da önem taşıyor.
4’üncü Kok Bataryası ve Yan Ürünler Tesisi’nin devreye alınması ile 1965 yılından bu yana hizmet veren ve 74 fırından oluşan 1’inci ve 2’nci kok bataryası tamamen kapatıldı. Dünya genelinde aktif en eski kok bataryaları arasında yer alan ve ekonomik ömrünü tamamlayan 1’inci ve 2’nci kok bataryası, 60 yıllık kesintisiz hizmetlerinin ardından, son fırın itmesiyle birlikte devreden çıkarıldı ve kalan fırınların üretimine tamamıyla son verildi.
İsdemir’den Türkiye’nin en yüksek kapasiteli yüksek fırını
Üretim kapasitesini ve sektördeki rekabet gücünü artıracak stratejik bir yatırım gerçekleştiren İsdemir ise, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli yeni nesil yüksek fırınını devreye aldı. Türk mühendislerin katkılarıyla tasarlanıp inşa edilen yeni nesil yüksek fırın, enerji verimliliğinin yanı sıra maliyet azaltarak, çevreci üretim süreçleriyle şirketin karbon nötr hedeflerine ve sürdürülebilir büyüme vizyonuna güçlü katkı sunacak.
Yıllık 2,8 milyon ton sıvı ham demir üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük kapasiteli yüksek fırın yatırımı kapsamında, 21 Aralık 1975 tarihinde üretime başlayan ve 19 Mayıs 2016’ya kadar toplam 16 milyon 334 bin 913 ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştiren eski 1’inci yüksek fırın, son teknolojiyle yeniden tasarlanıp inşa edildi. Verimliliği artıran, enerji tasarrufu sağlayan ve ileri teknolojilerle donatılan yeni nesil yüksek fırın, çevre dostu gaz geri kazanım teknolojisiyle emisyonları azaltarak İsdemir’in karbon nötr hedeflerine önemli katkı sağlayacak.
İsdemir’in 1. yeni yüksek fırınında tüyer sayısı 16’dan 32’ye, döküm deliği sayısı ise 1’den 4’e çıkarılarak üretim süreci daha hızlı ve etkin hale getirildi. Yeni fırının ham madde besleme sistemi daha modern bir yapıya kavuşturulurken, ısıtma sisteminde yapılan değişikliklerle enerji kullanımı optimize edildi. Aynı zamanda, gelişmiş izleme ve analiz sistemleri sayesinde üretim süreci daha kontrollü ve verimli hale getirilirken, çevre dostu gaz geri kazanım teknolojisiyle emisyonlar azaltılarak sürdürülebilir üretime yönelik güçlü bir adım atıldı. Gelişmiş enerji dönüşüm sistemi (TRT-Top Gas Recovery) sayesinde 13,5 MW elektrik üretme kapasitesine ulaşılan yeni yüksek fırın ile enerji verimliliğinde önemli bir yol kat edildi.
Ödüller sahiplerini buldu

8’inci Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 8’incisi “Geleceğe Yeşil Bir Miras: Sıfır Karbon” teması ile gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından yarışmaya katılan öğrenciler, sıfır karbon teması ile yaratıcı eserler ortaya koydu.
Türkiye’nin önde gelen entegre çelik üreticisi Erdemir’in, yarım asrı aşkın süredir hayat verdiği çeliği sanatla buluşturduğu Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması, bu yıl “Geleceğe Yeşil Bir Miras: Sıfır Karbon” teması ile gerçekleştirildi. Erdemir’in, sanat eğitimine katkı sağlamak ve heykel sanatının gelişiminde rol oynayacak genç yetenekleri desteklemek hedefiyle 8’inci kez düzenlediği yarışmaya bu yıl Türkiye’deki 14 üniversiteden toplam 64 eser katıldı. Heykel alanında lisans ve lisansüstü eğitim gören öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye girenler, OYAK Maden Metalürji Konferans ve Fuaye Alanı’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
Seçici Kurul değerlendirmeleri sonucunda, yarışmada dereceye giren ilk üç eserle birlikte Mansiyon, Jüri Özel Ödülü ve Erdemir Özel Ödülü kategorilerinde toplam 35 esere ödül verilirken, 17 eser ise sergilenmeye değer bulundu.
Anadolu Üniversitesi öğrencilerinden Niyazi Kerem Bengi’nin “Tiran” isimli eseriyle 1’inci olduğu yarışmada; Marmara Üniversitesi’nden Aydın Ata Arıtürk “Exhaustion” isimli eseriyle 2’nci, Anadolu Üniversitesi’nden Muhammed Enes Yetişkul ise “Coniferous Periapt or Cause o’Luck” isimli eseriyle 3’üncü oldu.
8’inci Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nda dereceye giren ve sergilenmeye değer görünen eserler, OYAK Maden Metalürji Konferans ve Fuaye Alanı’nın ardından Ereğli, İskenderun ve Divriği’de sanatseverlerle buluşacak.
35 eser ödül kazandı
8’inci Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nda ödül kazanan isimler:
Birincilik Ödülü: Niyazi Kerem Bengi
İkincilik Ödülü: Aydın Ata Arıtürk
Üçüncülük Ödülü: Muhammed Enes Yetişkul
Jüri Özel Ödülü: Emirhan Enes Özkök, Vakkas Emre Yılmaz, Raşit Metehan Acehan, Özge Yelkenci, Yağız Akdoğan, Mehmet Ali Çetinkaya, Dilara Yerlikaya, Aziz Sargın, Azra Aysen Şahin ve İldeniz İhsan Paköz.
Erdemir Özel Ödülü: Elçin Yaren Çakırlar, Umay Özlem Çeri, Pervin İçöz, Betül Demirkazıksoy, Onur Kaya, Mustafa Demirel, Nadide Üster, Erim Caan, Bahar Kıyıklık ve Selin Varol.
Mansiyon Ödülü: Ergün Efe Günönü, Mücahit Diyar Ariz, Beyza Çaylak, Nurcan Kır, Efe Yaşar Baysal, Mısra Mırmır, Esra Eylül Kaya, Mükail Güloğlu, Doğukan Çiltaş, İsmet İlker Güler, Nisa Karaca ve Burcu Sağlam.