Öğrenci sayımız çok düşük, Rektör yaklaşım göstermiyor!

5 Haziran 2020 Cuma 21:22

Öğrenci sayımız çok düşük, Rektör yaklaşım göstermiyor!

Öğrenci sayımız çok düşük, Rektör yaklaşım göstermiyor!

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş, “Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü ve yönetimi, Karadeniz Ereğli’ye, yeni bir fakülte verilmesi konusunda hiç de olumlu yaklaşım göstermiyorlar. Artık Devletimiz ilçelere de üniversite kuruyor. İsteğimiz de Karadeniz Ereğli’ye de bir üniversite kurulmasıdır” dedi.

Keleş, “ilçede Üniversite Kampüsü Kurulması Çalışmaları”na yönelik soruya yaptığı açıklamada, Kaymakamlık Başkanlığında, Ereğli Belediyesi ile birlikte sürdürülen çalışmalarla kampus projesinin İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) hazırlatıldığını söyledi. Karadeniz Ereğli’de BEÜ’ye bağlı 3 fakülte 2 meslek yüksek okulu, Alaplı İlçesinde de bir Meslek Yüksek okulu bulunduğunu hatırlatan Keleş, şöyle dedi:

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ SAYIMIZ ÇOK DÜŞÜK

“Buralardaki üniversite öğrenci sayımıza bakıldığında ise BEÜ’den alması gereken öğrenci sayısından oldukça düşük. Halbuki, Eski Rektörümüz Mahmut Özer, Karadeniz Ereğli’nin en az 10 bin öğrenci yada nüfusunun yüzde 10’u kadar  öğrenci kapasitesine ulaşacağını söylemişti. Biz ise bu rakamlardan hala çok uzağız. Buradaki Eğitim Fakültemiz, Denizcilik Fakültemiz gelişmeye müsait. Bunların yanı sıra bir de Turizm Fakültemiz var. Bu fakültemiz de kağıt üzerinde gelişmeye müsait gözüküyor ama işlevsellik olarak ise çok müsait değil. 3-4 senelik fakülte olmasına rağmen halen yaklaşık 100 öğrencisi var. Gerek buradaki sebeplen, gerekse Turizm fakültelerinin pek rağbet görmemesi bunda önemli etken.”

REKTÖR YAKLAŞIM GÖSTERMİYOR!

Keleş, ilçede, eski Devlet Hastanelerinin bulunduğu alana yapılması planlanan kampüse yeni fakülteler talebinde bulunduklarını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri, halen BEÜ uhdesinde bulunan; açılış onayları gelmiş, Zonguldak’ta kurulmuş fakat yeri ve öğrencisi yok olan Mimarlık Fakültesi olabilir. Bunun yanı sıra yine BEÜ’nün YÖK’e başvurusu yaptığı Hukuk Fakültesi de Ereğli’ye alınabilir. Biz, bu iki fakülteden birinin de Ereğli’de olmasını talep ediyoruz. Fakat, anlamadığım bir şekilde, BEÜ Rektörü ve yönetimi, Karadeniz Ereğli’ye, yeni bir fakülte verilmesi konusunda hiç de olumlu yaklaşım göstermiyorlar. Burada yapılacak fakülte binası, hayırseverler tarafından yapılacak. BEÜ’nün bu konuda bir liralık dahi bir harcaması olmadı, olmayacak. Yerine de para vermedi.”

KARADENİZ EREĞLİ ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUZ!

Mevcut şartlarda, 3 fakülte ile ilçedeki yüksek öğrenim sayısının büyüyeceğini göremediklerini dile getiren Keleş, şunları söyledi: “Benim anladığım, karşılaştığımız bu direnç noktasında, Karadeniz Ereğli’nin kendine ait bir üniversiteye kavuşmasıdır. Adı ne olur bilemem ancak, Karadeniz Ereğli Üniversitesi’nin burada tesis edilmesidir. Bizim bu saatten sonra yapmamız gereken, Karadeniz Ereğli Üniversitesi kurulması noktasında girişimlerde ve faaliyetlerde bulunmaktır.

DİRENCİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM

Ereğli’ye yeni fakülte kurulmasına ilişkin Zonguldak’ta Ereğli’ye karşı bir direnç var, bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Mimarlık fakültesi kurulmuş, Zonguldak’ta öğrencisi ve yeri yok. ‘Bunu verin. Biz fakülte binalarını yapana kadar Karadeniz Ereğli’deki BİLSEM binasında eğitime başlayalım’ istiyoruz, ‘olmaz’ deniyor. Her şeye engel çekiliyor. ‘Ereğli’ye yeni fakülte olmaz, siz hele bir kampüsü yapın’ diyorlar. Neden böyle ikinci plana atılıyoruz, ilçenin büyümesine engel çekiliyor anlamış değilim. Eğer BEÜ yönetimi tarafından böyle engel çekilecekse, hiç başlamadan buna bir son vermek lazım. Ereğli’de bir lobi oluşturup, Karadeniz Ereğli Üniversitesi kurulması noktasında harekete geçilmelidir.

EREĞLİ’DE ÜNİVERSİTE KURULMALIDIR

Ereğli’nin burada haklı bir talebi var. Kaymakamlığımızla, belediyemizle, TSO’muzla ve ilçemizdeki tüm sivil toplum kuruluşları ile ortak arzumuz Karadeniz Ereğli’yi yüksek öğrenim konusunda büyütmektir. Bu büyümenin de hep BEÜ bünyesinde olmasını istiyordum ancak, görmüŞ olduğumuz direnç bizi soğutuyor, iş yapmaktan ayaklarımızı geriye doğru itiyor. Buraya zoraki bir şeyler veriliyor gibi bir hava var, biz dilenci değiliz, hakkımız olan bir şey istiyoruz. Kaldı ki Ereğli’ye öğrenci de, öğretim üyesi de gelir. Artık Devletimiz ilçelere de üniversite kuruyor. İsteğimiz de Karadeniz Ereğli’ye de bir üniversite kurulmasıdır. Böylelikle biz de kendi göbeğimizi kendimiz kesmiş oluruz.”

 

 
 
Yorumlar

25 madenci, 20 temas... 45 kişi karantinada...

5 Haziran 2020 Cuma 21:20

25 madenci, 20 temas... 45 kişi karantinada...

25 madenci, 20 temas... 45 kişi karantinada...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli Beldesinde bir maden işçisinde korona Virüs tespit edilmesi üzerine 45 kişi karantinaya alındı.

Corona Virüse yakalan madenci işçinin filyasyon ekibinin taraması sonucu 25 madenci arkadaşı ve 20 kişiye temas ettiği belirlenerek 14 gün karantinaya alındı.

Maden işçisinin çalıştığı 2’nci ocakta gece 00.00-08.00 saatlerinde çalışan 25 işçinin karantinada olması sebebiyle gece vardiyası boşta kaldı.

Yorumlar

Sokağa Çıkma Yasağı İptal oldu

5 Haziran 2020 Cuma 21:19

Sokağa Çıkma Yasağı İptal oldu

Sokağa Çıkma Yasağı İptal oldu

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, hafta sonu 15 ilde, 05.06.2020 tarihi saat 24.00 ile 07.06.2020 tarihi saat 24.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması iptal edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan konuya ilişkin sosyal paylaşım mesajında yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;  "Bunun için, Cumhurbaşkanı olarak, 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım. Vatandaşlarımdan, MASKE-MESAFE-TEMİZLİK kurallarına bu süreçte de titizlikle riayet etmelerini önemle rica ediyorum."

Yorumlar

YAŞAMINI YİTİRDİ

5 Haziran 2020 Cuma 21:18

YAŞAMINI YİTİRDİ

YAŞAMINI YİTİRDİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Esnaf Kefalet Kooperatif başkanı Hikmet Tezel tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Ereğli Esnaf Kefalet Kooperatif başkanlığı görevini yürütürken rahatsızlanan ve uzun süredir tedavi gören Hikmet Tezel’in, gece saatlerinde Özel Echomar hastanesinde yaşamını yitirdiği öğrenildi. Haberi alan yakınlarının hastaneye akın ettiği öğrenildi. Hikmet Tezel’în cenaze töreni ile ilgili herhangi bir bilgi verilmezken, merhumun cenaze töreninin belli olmasının ardından siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.

Yorumlar

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ ATA TOHUMU ÜRETİMİNE BAŞLADI

5 Haziran 2020 Cuma 21:15

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ ATA TOHUMU ÜRETİMİNE BAŞLADI

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ ATA TOHUMU ÜRETİMİNE BAŞLADI POSBIYIK: “12 ÇEŞİT ATA TOHUMU ÜRETİP HALKA DAĞITACAĞIZ”

Kdz. Ereğli Belediyesi, sağlıklı tarımı desteklemek için ata tohumu üretimine başladı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık,  Belediyenin Delihakkı’daki arsalarını bu amaçla üretime açtıklarını belirterek “Burada

açık kapalı sera kurduk. Çeşitli illerden ve köylerimizden 12 çeşit ata tohumu toplayarak üretime başladık. Amacımız yerel tohumu korumak, çoğaltmak, halkımıza dağıtmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak” dedi.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, eşi Neriman Posbıyık, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri ve belediye meclis üyeleriyle birlikte ata tohumu üretim alanında incelemelerde bulundu, yerli tohum üretim projesinin detaylarını açıkladı.

“2020 EREĞLİ’NİN TARIMDA DÖNÜŞÜMÜNÜN BAŞLANGICI OLACAK”

Başkan Posbıyık, Ereğli’nin tarımda yeni bir dönüşüm yaşayacağını belirterek ata tohumlarını koruyup, çoğaltıp gelecek kuşaklara aktarmak ve tarımı desteklemek için başlattıkları projenin Ereğli halkına hayırlı olmasını diledi. Posbıyık, proje ile

insan sağlığının esas alındığını ifade etti ve “Yerli tohuma sahip çıkıyoruz. Doğaya saygılı üretimi teşvik ediyoruz” dedi.

Posbıyık şunları söyledi:

“2020 yılı itibariyle yerel tohum projemizi başlattık. Bu amaca uygun olarak Aydın, İzmir, Seferihisar’a teknik ekipler gönderdik. Atilla Bulak, Sezgin Okumuş, Muhammet Ali Ateş ve Ziraat Mühendisimiz Sertaç Yılmaz oradaki uygulamayı yerinde incelediler. Oradan yerel tohumlar getirdiler. Kendi bölgemizden, köylerimizden yerel tohumları, ata tohumlarımızı topladık. Efsane gibi konuşulan 2-3 bin yıllık tohumları bulduk. Burada sera kurduk. Bu tarım alanında, genetiği ile oynanmamış, kimyasal maddelere maruz kalmamış, kuşaktan kuşağa aktarılabilen atalarımızın kullandığı doğal tohumu yetiştirmeye çalışıyoruz. Amacımız başlangıçta tohumları üreterek, yerelde bütün halkımıza, köylerimize dağıtmak. Sadece köylere dağıtmakla kalmayacağız, şehirde yaşayan insanlar da bahçelerinde, balkonlarında hobi olarak bu tohumları yetiştirip çoğaltabilecekler. Artık hibrit tohumlardan, gdo’lu tohumlardan, ithal tohumlardan mutlak suretle kurtulmamız lazım. Çünkü bunlarda

lezzet, tat yok. Hatta zararlı da diyebilirim. Ereğli olarak tarımda, tohumda yeni bir başlangıcı, devrimi yaşıyoruz. Çok ciddi bir çalışmanın içerisine girdik.

-SERA ALANINI BÜYÜTECEĞİZ-

Bu gördüğünüz ekili alan birkaç yıl içinde 3-4 katına çıkacak. Kapalı seraları da büyüteceğiz. Bugün itibarıyla domates, biber, hıyar, kabak, fasulye, patlıcan, kavun, karpuz, bamya, lahana, pırasa ve mısır tohumlarını üretmeye başladık. Ayrıca yan tarafta bir de çilek tarlamız var. Bu çilek tarlasında Osmanlı Çileği fidelerini yetiştirmek suretiyle bunları halkımıza dağıtmak istiyoruz.

-İKİ YIL İÇİNDE TOHUM BANKASI KURACAĞIZ-

Yerli tohumların şu anda denemesini yapıyoruz. Ziraat Mühendislerimiz üretimi titizlikle takip ediyorlar. Aradan bir ya da 1,5 yıl geçmesi lazım ki istediğimiz ata tohumunu üretebilelim. 2 yıl içerisinde Tohum Bankası’nı kurmuş olacağız ve tüm halkımıza, köylerimize tohumları, fideleri dağıtmış olacağız. Sadece köylerimize 

değil, şehirde bahçesi olana, balkonda saksısı bulunanlara da vereceğiz ve tohumların daha da yaygınlaşmasını sağlayacağız.”

Proje çalışmasını yürüten Temizlik İşleri ve Park Bahçeler Müdürü Sezgin Okumuş da proje hakkında bilgi verdi. Okumuş, üretimin günlük olarak ziraat mühendisleri tarafından kontrol edildiğini belirterek ata tohumlarının gelecek kuşaklara aktarılması ve korunması için titizlikle çalışıldığını belirtti.

 

 

Yorumlar